Нежната Наталска слива

09 февруари 2018
Цветя
0
12060
1 2 3 4 5 6 7
 

Чудесна е за жива ограда

Carissa grandiflora произхожда от Южна Африка. Там е по-известна с името Наталска слива или Нъм-Нъм. Карисата е традиционна култура в родината си. Плодовете й имат добри хранителни качества. Освен това е издръжлива на почвено засоляване, което я прави идеалната култура за крайбрежни райони. Плодовете се използват в преработвателната промишленост за приготвяне на различни сладка, желета, конфитюри, нектари и т.н. Всички останали части на растението са отровни.

У нас Наталската слива все още не е много известна. Използва се като декоративно растение във Флорида, Калифорния, Централна Америка, Карибите). Освен като красиво цъфтящ храст, карисата се цени и поради факта, че е чудесно растение за жива ограда, нисък бордюр или почвопокривно растение в зависимост от конкретния вид.

Цъфти от ранна пролет

Плодовете са защитени с бодли

В естествени условия карисата достига завидни размери до 3 метра в широчина и височина. В производствени насаждения размерите й се контролират чрез резитби за по-лесна беритба на плодовете. Листата са лъскаво зелени. Отделят бял млекоподобен сок при нараняване, както и всички останали части на растението.

Цветовете се разполагат по върховете на стъблата. Те са бели, с пет венчелистчета със спирално разположение винаги по часовниковата стрелка. Цъфтежът започва рано през пролетта и в зависимост от осветяването може да продължи до късна есен. От цветовете се отделя нежен аромат през нощта. Той привлича насекомите - опрашители (нощни пеперуди).

Плодовете са кръгли или овално издължени, наподобяват малка слива. Преди узряване са негодни за ядене, защото отделят млечен сок. Узрелите плодове са червени и меки. Във вътрешността им има няколко семенца с кафяв цвят. Растението е развило защиен механизъм, с който да опази плодовете си. По върховете на стъблата, а и не само са разположени бодли, насочени във всички посоки.

Единственият минус - мръзне

Като саксийно растение не капризничи

Карисата се приспособява към всякакви условия на отглеждане и типове почви. Единствен минус е, че мръзне. Листната маса се поврежда при температура около 0 до -1 градуса, а цялото растение загива при -3 до -5 градуса. Тази особеност на Наталската слива не позволява у нас отглеждането й в градини на открито. За сигурното оцеляване е най-добре да се прибере при температури около 10 градуса. Оптимални условия за растението през деня са около 20-22 градуса с известно понижение през ноща.

Като саксийно растение обаче карисата не проявява капризи. През зимният период изисква малко поливки и няма нужда от подхранване. Въпреки че растението се отплаща на редовното напояване, през топлата част от годината може да понесе известни засушавания. Да не се допуска задържане на вода в подложката.

Мястото на карисата трябва да бъде слънчево, всяко засенчване ще компрометира цъфтежа. Подхранването започва от март-април. Съдържанието на микро- и макроелементи трябва да е балансирано или със завишени количества на фосфор и желязо. Възможно е листно подхранване.

Понася резитби и формиране

Основна резитба с прилага напролет с цел сгъстяване. Не трябва да се забравя обаче, че карисата цъфти предимно по върховете на младите клонки.

Затова не е желателно масовото им орязване. От друга страна карисата е много подходяща за оформяне на бонсаи или шпалирни формировки. За вторите е необходима конструкция поне в началните периоди на формирането. В зависимост от избраната форма за храстчето може да се наложат допълнителни, зелени резитби като пензиране, филизене и други. С цел оформяне на плътна кълбовидна корона се препоръчват няколко последователни по-силни резитби до постигане на желаната форма. 

Размножава се с резници

Най-добре е това да се направи през пролетта

Карисата се размножава семенно или вегетативно.

Семенното размножаване е лесно, но растенията зацъфтяват след 2-3 години в зависимост от условията на отглеждане. Семената се засяват във влажен пясък веднага след отделянето им от плода.

Поникват за около 2 седмици при температура около 20 градуса и поддържане на оптимална почвена влажност. Скоро след прорастването забавят растежа си, докато образуват здрава коренова система.

Вегетативното размножаване е по-бързо, но доста често не много успешно.

За максимални резултати се препоръчва вкореняване на неотделен резник от майчиното растение. Избира се подходящо стъбло и по метода на въздушните отводи то се доближава до почвена повърхност. Допирната точка се наранява леко, за да се образува калус. Може да се третира и с вкоренител. До около месец раната би трябвало да зарасне и да започне образуването на коренчета.

При успешно вкореняване стъблото се отделя от майчиното растение и се засажда самостоятелно. Цъфтеж се очаква след около година.

При използването на резници се използва вкоренител.

Необходимо е затопляне на субстрата и поддържане на висока влажност. Вкоренените растения се засаждат самостоятелно в не много големи саксийки.

Има много неприятели

От насекомните вредители най-често срещани са нападенията от памукови, щитоносни и листни въшки. Не е изключена появата на акари и белокрилка.

Болестите, които засягат карисата, са предимно гъбни фитопатогени. Листните петна са доста голям проблем. Те са причинени от патогени като алтернария, фузариум и колетотрихум. Не са изключени и загнивания причинени от преовлажняване.

Въпреки изброените вредители, трябва да се има предвид, че Наталската слива е силно и здраво растение. Възстановява се бързо, стига да не е загнила кореновата система и най-вече кореновата шийка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
26487
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

60552
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

47736
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

16776
0

Анка Лазарова от Долна Оряховица: Имам магнолия на на 4-5 години и още не е цъфтяла. Каква може да е причината? Магнолиите са красиви дървета, които се разделят на три групи в зависимост от периода

66231
0

Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки,

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1971
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2007
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа