Нежната Наталска слива

09 февруари 2018
Цветя
0
14544
1 2 3 4 5 6 7
 

Чудесна е за жива ограда

Carissa grandiflora произхожда от Южна Африка. Там е по-известна с името Наталска слива или Нъм-Нъм. Карисата е традиционна култура в родината си. Плодовете й имат добри хранителни качества. Освен това е издръжлива на почвено засоляване, което я прави идеалната култура за крайбрежни райони. Плодовете се използват в преработвателната промишленост за приготвяне на различни сладка, желета, конфитюри, нектари и т.н. Всички останали части на растението са отровни.

У нас Наталската слива все още не е много известна. Използва се като декоративно растение във Флорида, Калифорния, Централна Америка, Карибите). Освен като красиво цъфтящ храст, карисата се цени и поради факта, че е чудесно растение за жива ограда, нисък бордюр или почвопокривно растение в зависимост от конкретния вид.

Цъфти от ранна пролет

Плодовете са защитени с бодли

В естествени условия карисата достига завидни размери до 3 метра в широчина и височина. В производствени насаждения размерите й се контролират чрез резитби за по-лесна беритба на плодовете. Листата са лъскаво зелени. Отделят бял млекоподобен сок при нараняване, както и всички останали части на растението.

Цветовете се разполагат по върховете на стъблата. Те са бели, с пет венчелистчета със спирално разположение винаги по часовниковата стрелка. Цъфтежът започва рано през пролетта и в зависимост от осветяването може да продължи до късна есен. От цветовете се отделя нежен аромат през нощта. Той привлича насекомите - опрашители (нощни пеперуди).

Плодовете са кръгли или овално издължени, наподобяват малка слива. Преди узряване са негодни за ядене, защото отделят млечен сок. Узрелите плодове са червени и меки. Във вътрешността им има няколко семенца с кафяв цвят. Растението е развило защиен механизъм, с който да опази плодовете си. По върховете на стъблата, а и не само са разположени бодли, насочени във всички посоки.

Единственият минус - мръзне

Като саксийно растение не капризничи

Карисата се приспособява към всякакви условия на отглеждане и типове почви. Единствен минус е, че мръзне. Листната маса се поврежда при температура около 0 до -1 градуса, а цялото растение загива при -3 до -5 градуса. Тази особеност на Наталската слива не позволява у нас отглеждането й в градини на открито. За сигурното оцеляване е най-добре да се прибере при температури около 10 градуса. Оптимални условия за растението през деня са около 20-22 градуса с известно понижение през ноща.

Като саксийно растение обаче карисата не проявява капризи. През зимният период изисква малко поливки и няма нужда от подхранване. Въпреки че растението се отплаща на редовното напояване, през топлата част от годината може да понесе известни засушавания. Да не се допуска задържане на вода в подложката.

Мястото на карисата трябва да бъде слънчево, всяко засенчване ще компрометира цъфтежа. Подхранването започва от март-април. Съдържанието на микро- и макроелементи трябва да е балансирано или със завишени количества на фосфор и желязо. Възможно е листно подхранване.

Понася резитби и формиране

Основна резитба с прилага напролет с цел сгъстяване. Не трябва да се забравя обаче, че карисата цъфти предимно по върховете на младите клонки.

Затова не е желателно масовото им орязване. От друга страна карисата е много подходяща за оформяне на бонсаи или шпалирни формировки. За вторите е необходима конструкция поне в началните периоди на формирането. В зависимост от избраната форма за храстчето може да се наложат допълнителни, зелени резитби като пензиране, филизене и други. С цел оформяне на плътна кълбовидна корона се препоръчват няколко последователни по-силни резитби до постигане на желаната форма. 

Размножава се с резници

Най-добре е това да се направи през пролетта

Карисата се размножава семенно или вегетативно.

Семенното размножаване е лесно, но растенията зацъфтяват след 2-3 години в зависимост от условията на отглеждане. Семената се засяват във влажен пясък веднага след отделянето им от плода.

Поникват за около 2 седмици при температура около 20 градуса и поддържане на оптимална почвена влажност. Скоро след прорастването забавят растежа си, докато образуват здрава коренова система.

Вегетативното размножаване е по-бързо, но доста често не много успешно.

За максимални резултати се препоръчва вкореняване на неотделен резник от майчиното растение. Избира се подходящо стъбло и по метода на въздушните отводи то се доближава до почвена повърхност. Допирната точка се наранява леко, за да се образува калус. Може да се третира и с вкоренител. До около месец раната би трябвало да зарасне и да започне образуването на коренчета.

При успешно вкореняване стъблото се отделя от майчиното растение и се засажда самостоятелно. Цъфтеж се очаква след около година.

При използването на резници се използва вкоренител.

Необходимо е затопляне на субстрата и поддържане на висока влажност. Вкоренените растения се засаждат самостоятелно в не много големи саксийки.

Има много неприятели

От насекомните вредители най-често срещани са нападенията от памукови, щитоносни и листни въшки. Не е изключена появата на акари и белокрилка.

Болестите, които засягат карисата, са предимно гъбни фитопатогени. Листните петна са доста голям проблем. Те са причинени от патогени като алтернария, фузариум и колетотрихум. Не са изключени и загнивания причинени от преовлажняване.

Въпреки изброените вредители, трябва да се има предвид, че Наталската слива е силно и здраво растение. Възстановява се бързо, стига да не е загнила кореновата система и най-вече кореновата шийка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
132633
0

Може би си мислите, че малко късно подхващаме тази тема или пък, че вече е обсъждана милион пъти. Но освен красотата, с която ни радват цветята, те имат и много други качества.

36117
0

Как ги поливате * Споделете опит! Неотменни грижи си остават почистването на прецъфтелите цветове, окапалите листа и пречупените клонки. Подхранването на едногодишните цветя си продължава по схема

36009
0

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма До 15 август плодните дървета и храсти се подхранват за последен път през тази година. Рядко се замисляме обаче,

42669
0

Лилиумът е едно от най-популярните цветя за букети и аранжировки. Много хора си мислят, че отглеждането му е голяма философия, а всъщност това въобще не е така.

40572
0

Каквото и да си говорим, годината е много благодатна (с малки изключения) за цветята. Затова не пропускайте да почиствате прецъфтелите цветове и пожълтелите листа,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2718
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа