Десертните сортове грозде изявяват своя биологичен потенциал много по-добре на стъблен Гюйо или Пергола.
Винените сортове съответно се изявяват най-добре съответно на Омбрела, Мозер и Вертико.
При тези формировки броят на растенията в 1 декар е най-малък - събират се 210-278 лози.
Но трябва да се знае, че и ръчният труд за отглеждането им е също най-малък, което се предпочита от много стопани на дворове.
По технологични карти трудът възлиза на 6-8 човекодни за винените и 10-12 човекодни за десертните сортове.
Високостъблените формировки
продължават да бъдат предпочитани за лозарството, защото имат редица предимства пред останалите.
При тях има по-малък разход на ръчен труд, най-голяма възможност за механизиране на процесите с широкогабаритна и по-мощна техника.
Към плюсовете им се отнасят и безпрепятственото третиране с хербициди, възможностите за използване на универсален вътрешен транспорт при беритба, както и извозване на гроздето. Използват се обаче само в незагрибни райони.
Коментари