От нея зависят и междуредовите разстояния

Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на отделните сортове лози.

Формировките за районите, където се образуват често (повече от един път на 10 години) екстремни минимални температури под минус 15-18°С, могат да бъдат от приземните - Чаша и Гюйо.

Лозите, формирани по Гюйо, са по-продуктивни и позволяват механизиране на голям брой агротехнически мероприятия.

Изискват се междуредови разстояния 1,8-2,2 м, а вътре в реда 1-1,2 м.

Тази формировка налага и загребване на плодните пръчки през есента и отгребване напролет.

Лозите, формирани по Гюйо растат най-добре на трижична подпорна конструкция.

В районите, където няма опасност от образуване на екстремни минимални температури, е възможно да се използват нискостъблени, средно и високостъблени формировки на лозата.

От нискостъблените с височина на стъблото 50-60 см за най-перспективни се смятат стъблен Гюйо и едностъблен двустранен кордон.

От средностъблените формировки с височина на стъблото 60-80 см внимание заслужават средностъблен Гюйо, кордон Роая, кордон Казнав и едностъблен двустранен кордон.

Могат да се отглеждат при разстояния на засаждане 2-2,5 до 2,8 м в междуредието и в реда - от 0,8-1-1,2 м до 1,4 м.

За интензивно лозе са най-подходящи средностъбленият Гюйо и едностъбленият двустранен кордон.

Това е, защото те създават възможности за по-голяма продуктивност на сортовете, създават по-добри условия за проветряване, намаляват ръчните операции и безпрепятствената употреба на хербициди.

При още по-големи площи както и при наличие на широкогабаритна техника, е най-добре да се изберат някои от високостъблените формировки като високостъблен Гюйо, видоизменен Мозер, Омбрела, Пергола, Вертико.

Височината на стъблото, което се формира е 1,2-1,5 метра.

Тези формировки изискват междуредови разстояния 3-3 -2-3 -4 м, и 1,2 - 1,4-1,6 м вътре в реда.

Формировка Лира
Формировка Лира
Формировка Гюйо
Формировка Гюйо
Резитба на смесени плодни звена - чеп и плодна пръчка
Резитба на смесени плодни звена - чеп и плодна пръчка