Сортовете изискват своята “подстрижка”

09 февруари 2018
В лозята
0
15327
Няма снимка
Формировка Кордон Роая
1 2 3 4
 

От нея зависят и междуредовите разстояния

Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на отделните сортове лози.

Формировките за районите, където се образуват често (повече от един път на 10 години) екстремни минимални температури под минус 15-18°С, могат да бъдат от приземните - Чаша и Гюйо.

Лозите, формирани по Гюйо, са по-продуктивни и позволяват механизиране на голям брой агротехнически мероприятия.

Изискват се междуредови разстояния 1,8-2,2 м, а вътре в реда 1-1,2 м.

Тази формировка налага и загребване на плодните пръчки през есента и отгребване напролет.

Лозите, формирани по Гюйо растат най-добре на трижична подпорна конструкция.

В районите, където няма опасност от образуване на екстремни минимални температури, е възможно да се използват нискостъблени, средно и високостъблени формировки на лозата.

От нискостъблените с височина на стъблото 50-60 см за най-перспективни се смятат стъблен Гюйо и едностъблен двустранен кордон.

От средностъблените формировки с височина на стъблото 60-80 см внимание заслужават средностъблен Гюйо, кордон Роая, кордон Казнав и едностъблен двустранен кордон.

Могат да се отглеждат при разстояния на засаждане 2-2,5 до 2,8 м в междуредието и в реда - от 0,8-1-1,2 м до 1,4 м.

За интензивно лозе са най-подходящи средностъбленият Гюйо и едностъбленият двустранен кордон.

Това е, защото те създават възможности за по-голяма продуктивност на сортовете, създават по-добри условия за проветряване, намаляват ръчните операции и безпрепятствената употреба на хербициди.

При още по-големи площи както и при наличие на широкогабаритна техника, е най-добре да се изберат някои от високостъблените формировки като високостъблен Гюйо, видоизменен Мозер, Омбрела, Пергола, Вертико.

Височината на стъблото, което се формира е 1,2-1,5 метра.

Тези формировки изискват междуредови разстояния 3-3 -2-3 -4 м, и 1,2 - 1,4-1,6 м вътре в реда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
486
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

549
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13698
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13887
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

42003
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2718
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа