Сортовете изискват своята “подстрижка”

09 февруари 2018
В лозята
0
13059
Няма снимка
Формировка Кордон Роая
1 2 3 4
 

От нея зависят и междуредовите разстояния

Изборът на формировка за лозата или асмата се определя не само от желанието на собственика, но и от екологичните условия и специфичните особености на отделните сортове лози.

Формировките за районите, където се образуват често (повече от един път на 10 години) екстремни минимални температури под минус 15-18°С, могат да бъдат от приземните - Чаша и Гюйо.

Лозите, формирани по Гюйо, са по-продуктивни и позволяват механизиране на голям брой агротехнически мероприятия.

Изискват се междуредови разстояния 1,8-2,2 м, а вътре в реда 1-1,2 м.

Тази формировка налага и загребване на плодните пръчки през есента и отгребване напролет.

Лозите, формирани по Гюйо растат най-добре на трижична подпорна конструкция.

В районите, където няма опасност от образуване на екстремни минимални температури, е възможно да се използват нискостъблени, средно и високостъблени формировки на лозата.

От нискостъблените с височина на стъблото 50-60 см за най-перспективни се смятат стъблен Гюйо и едностъблен двустранен кордон.

От средностъблените формировки с височина на стъблото 60-80 см внимание заслужават средностъблен Гюйо, кордон Роая, кордон Казнав и едностъблен двустранен кордон.

Могат да се отглеждат при разстояния на засаждане 2-2,5 до 2,8 м в междуредието и в реда - от 0,8-1-1,2 м до 1,4 м.

За интензивно лозе са най-подходящи средностъбленият Гюйо и едностъбленият двустранен кордон.

Това е, защото те създават възможности за по-голяма продуктивност на сортовете, създават по-добри условия за проветряване, намаляват ръчните операции и безпрепятствената употреба на хербициди.

При още по-големи площи както и при наличие на широкогабаритна техника, е най-добре да се изберат някои от високостъблените формировки като високостъблен Гюйо, видоизменен Мозер, Омбрела, Пергола, Вертико.

Височината на стъблото, което се формира е 1,2-1,5 метра.

Тези формировки изискват междуредови разстояния 3-3 -2-3 -4 м, и 1,2 - 1,4-1,6 м вътре в реда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13266
0

Малцина знаят и днес, че това не е болест, а листна въшка, Наши читатели ни зададоха въпроса защо е такъв бич филоксерата и всъщност какво представлява, защото са чували ужасяващи нея за нея.

13167
0

Това е лозовата пъстрянка Пеперудата й е красива и с метален блясък, но това да не ви заблуждава. Гъсеницата й е окосмена с характерни белезникави и жълти дълги космици - на гърба има четири реда

18594
0

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

7983
0

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

11070
0

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3555
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1971
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2016
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа