Според какво се избира лозовата формировка

09 февруари 2018
В лозята
0
17784
Няма снимка
Едностранният и двустранният кордон са от най-често предпочитаните формировки за отглеждане в едно лозе
1 2 3
 

Какво е необходимо, за да се формира правилно храстът

В процеса на растежа си лозите изискват да се оформят, както и да им се осигурява редовно необходмата подкрепа.

При формирането винаги трябва да се има предвид, че пръчките и младите леторасти търсят слънцето, защото само така натрупват хранителни вещества, за да дадат плодове през есента.

Някои любители обаче дори не подозират, че здравото лозово растение притежава невероятна сила на растеж и регенерация.

По тази причина храстите и клоните в културното лозарство трябва да се режат и това да се прави без страх, но с мярка.

В противен случай не може да се получи добър добив от грозде, а плодовете ще бъдат малки и недостатъчно сладки.

За сведение на любителя:

Не е нужно да имате страх да правите резитба

Но преди да започнете да оформя храста, е важно да разгледате внимателно характеристиките и категорията на сорта и да знаете изискванията му за дадения район.

Подрязването на лозата или асмата зависи в силна степен от климатичните особености а на второ място - и от формировката и наличието на свободно пространство за съответната лоза.

Например високият кордон оптимално съчетава два вида формиране. Той е идеална възможност за южни райони. Формировката е от най-плодородните и при нея един храст дава няколко центъра на растеж, предпоставка за идеална реколта.

Ако разстоянието между лозите е по-голямо - т.е.повече от 3 метра, двупосочният кордон е най-подходящ.

А най-важно е да се преценява какво пространство е необходимо, за да се гарантира, че един храст расте удобно.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13266
0

Малцина знаят и днес, че това не е болест, а листна въшка, Наши читатели ни зададоха въпроса защо е такъв бич филоксерата и всъщност какво представлява, защото са чували ужасяващи нея за нея.

13158
0

Това е лозовата пъстрянка Пеперудата й е красива и с метален блясък, но това да не ви заблуждава. Гъсеницата й е окосмена с характерни белезникави и жълти дълги космици - на гърба има четири реда

18594
0

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

7974
0

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

11070
0

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

Още от Фермер
450
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3528
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1953
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

1989
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Световният шампион Сами Кедира пристигна първи за лагера на бундестима преди мондиала в Русия, който ще се проведе в Южен Тирол до 7 юни. Халфът на италианския шампион “Ювентус” дойде с частния си самолет. След него кацна полет на австрийските линии, с който от Франкфурт за лагера пристигнаха селекционерът на Германия Йоахим Льов,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа