Според какво се избира лозовата формировка

09 февруари 2018
В лозята
0
19440
Няма снимка
Едностранният и двустранният кордон са от най-често предпочитаните формировки за отглеждане в едно лозе
1 2 3
 

Какво е необходимо, за да се формира правилно храстът

В процеса на растежа си лозите изискват да се оформят, както и да им се осигурява редовно необходмата подкрепа.

При формирането винаги трябва да се има предвид, че пръчките и младите леторасти търсят слънцето, защото само така натрупват хранителни вещества, за да дадат плодове през есента.

Някои любители обаче дори не подозират, че здравото лозово растение притежава невероятна сила на растеж и регенерация.

По тази причина храстите и клоните в културното лозарство трябва да се режат и това да се прави без страх, но с мярка.

В противен случай не може да се получи добър добив от грозде, а плодовете ще бъдат малки и недостатъчно сладки.

За сведение на любителя:

Не е нужно да имате страх да правите резитба

Но преди да започнете да оформя храста, е важно да разгледате внимателно характеристиките и категорията на сорта и да знаете изискванията му за дадения район.

Подрязването на лозата или асмата зависи в силна степен от климатичните особености а на второ място - и от формировката и наличието на свободно пространство за съответната лоза.

Например високият кордон оптимално съчетава два вида формиране. Той е идеална възможност за южни райони. Формировката е от най-плодородните и при нея един храст дава няколко центъра на растеж, предпоставка за идеална реколта.

Ако разстоянието между лозите е по-голямо - т.е.повече от 3 метра, двупосочният кордон е най-подходящ.

А най-важно е да се преценява какво пространство е необходимо, за да се гарантира, че един храст расте удобно.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
486
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

549
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13698
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13887
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

42003
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2727
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа