Историята на големите: Fendt

08 февруари 2018
Агротехника
0
12384
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

През годините на съществуването си германската компания винаги първа е представяла на пазара технологиите, които преобръщат бъдещето на тракторите

Ася Василева

Fendt е германската компания, която по традиция първа създава и внедрява всички нови технологии в своите трактори и така променя облика на земеделската техника по света за години напред. И това ще продължава да бъде така и за в бъдеще, защото компанията винаги е твърдяла, че нейното ДНК е прогресът.

Днес Fendt влиза в състава на концерна AGCO и произвежда пълната гама земеделска техника - трактори, комбайни, пръскачки, балировачки и т.н. Но историята ѝ започва през 1937 г., когато е основана от братята Фендт, които произвеждат няколко трактора в ковачницата на своя баща Йохан Георг. Тези трактори били с мощност 6 к.с. и работели с плуг. Това били първите толкова мощни европейски машини. Освен навесен плуг, те имали и независима от движението косачка. Наричали се Dieselross и поставили началото на грандиозния успех на германската компания. Но през 1930 г. братя Фендт все още не подозирали каква роля им предстои да изиграят в световното машиностроене.

Вземайки за основа на своята работа две златни правила - надеждност и достъпна цена, те продължават производството на трактори и постигат огромен успех. Все повече фермери купуват техните машини. Предприемачите Фендт правят малка революция - успяват да създадат техника, която се радва на високо качество, но е достъпна и за небогатите земеделски стопанства, които дотогава орели с коне.

Времето течало и производството на Fendt се разширявало и допълвало от модели, значително изпреварващи своето време.

Още през 1938 г., само 8 години след основаването на компанията, на пазара излиза 1000-я трактор Dieselross F18 с мощност 16 к.с., а след него и Dieselross F 22, отварящ нова глава в историята на световното тракторостроене с използването в трактора на двуцилиндров двигател, радиатор, гуми на колелата и скоростна кутия с 4 скорости. Той получава невероятна популярност.

През 1942 г., когато започва Втората световна война, Fendt спира да произвежда трактори на дизелово гориво, поради неговата липса и забраната на тракторите като цяло. Но трудностите не спират компанията и в скоро време Fendt започва производството на революционните трактори с газов генератор с мощност от 25 к.с., работещи с горене на дървен материал.

В следвоенните години управлението на компанията преминава в ръцете на тримата братя Херман, Ксавер и Пол Фендт, под ръководоството на които брандът придобива още по-голяма популярност. Година след година разработките на компанията буквално преобръщат пазара, допринасяйки за развитието и движението му напред.

През 1953 г. компанията произвежда самоходно шаси с мощност 12 к.с. с възможност за монтирането на инвентар на четири места.

Шест години по-късно това изобретение получава най-високата награда на DLG (German Agricultural Society) за уникалната система Einmann (в превод от немски - един човек ), с която само един работник може да контролира всички процеси самостоятелно. През 1958 г. Fendt изпреварва конкурентите си благодарение на успеха на трактора Favorit 1 с мощност 40 к.с. с многоскоростна степенна кутия с предавки за плавно движение. А през 1961 г. е произведен 100 000-ят трактор Farmer 2 с мощност 30 к.с. Така Fendt става абсолютен лидер на пазара на трактори в Германия.

През следващите няколко десетилетия Fendt представя на пазара още няколко успешни новости: през 1980 г. тракорът Farmer от серия 300 с усъвършенствани технически характеристики (скорост до 40 км/час и уплътнена с гума кабина), през 1984 г. - тракторът 380 GTA с двигател, разположен под пода на кабината, а през 1996 г. - трактор Vario 926, първият в света вискомощен трактор с безстепенна скоростна кутия и мощност от 260 к.с.

На всеки около 10 години моделите на компанията стават още по-мощни, като през 1979 г. тракторът FENDT получава 8-корпусен плуг. През 1980 г. серията Favorit започва да се окомплектова с двигатели MAN, но едновременно с това продължава и 50-годишната традиция за използването на двигатели Deutz на другите модели.

През 1997 г. Fendt влиза в концерна AGCO, а през 1998 г. на пазара излиза първият зърноприбиращ комбайн с марката Fendt.

През 2007 г. е представен мегатракторът с мощност 540 к.с. Fendt Trisix, който работи на рапично масло с двигател MAN и челен товарач Fendt CARGO. През 2008 г. Fendt представя 11 нови модела зърноприбиращи комбайна, сред който и най-големият роторен в света за онова време.

Историята на легендарният бранд Fendt включва повече от 200 модела трактори, всеки от които връх за своето време. Трансмисията Vario вече от десетилетия отличава тракторите с бранда FENDT от останалите. Fendt има 65 на сто пазарен дял в Европа при тракторите с мощност над 300 к.с. и 45 на сто пазарен дял при машините с мощност над 200 к.с. Повече от 18 000 трактора годишно слизат от конвейра в завода в Марктобердорф всяка година.

За 100 години заводът не е променил своето местоположение, цвят, лого и не е изменил на лидерската си роля в новаторството и мащабността. Светът се е променял и ще се променя, а Fendt е бил и остава зелен с червени джанти!

Както запалените фермери са обичали Fendt Dieselross преди 100 години, така го обичат и до ден днешен. Много производства се преместиха в Китай или Турция, а “ковачницата” на Fendt си остава в Марктобердорф, Западна Бавария.

Корпорация AGCO (Allis-Gleaner Corporation)

Световен производител на техника, оборудване и резервни части за селското стопанство, основана през 1990 г. на базата на Deutz Allis, дотогава влизаща в германската компания Deutz KHD. AGCO включва 15 марки техника, сред които Fendt, Challenger, GSI, Valtra и Massey Ferguson.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
20124
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

6228
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5373
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4194
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36459
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

648
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2691
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2709
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа