Генът на бащата е отговорен за егоистичното поведение на пчелите

11 февруари 2018
Пчеларство
0
14913
Няма снимка
Пчелите работнички се грижат за пчелната майка. Снимка: Дейвид Галбрайт, Пенсилвания
 

Американски биолози са доказали теория, свързана (kid's-)подбора (на млади пчели), в която е описано, че алтруистичното или егоистичното поведение при пчелите зависи от гена на "родителите им". Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, pchelovodstvo.ru.

Kin-селекцията  показва, че алтруистичното поведение е насочено главно към оцеляването на роднините на животно, което споделя с него общи гени. По този начин алтруизмът (готовност безкористно да се действа в полза на другите, като се пренебрегват личните интереси) се интерпретира от биолозите като начин за предаване и разпространение на гени.

Биолог Дейвид Квелер през 2003 г. направи изявление, в което разяснява теорията как роднинският подбор,  повлиян от гените, които са били наследени от бащата или майката, ще се отрази на поведението на пчелите. Медоносните пчели работнички наследяват гените на пчелната майка (царицата), които допринасят за алтруистичното поведение. Пчелите работнички доставят нектара в семейството и произвеждат достатъчно мед да изхранят роднините си. Но ако останат без майка, те веднага ще забравят за факта, че са сестри и роднини и ще започнат да се конкурират помежду си за отлагане неоплодени яйца , от които по-късно ще се появят търтеите. Както се вижда, тук влияят гените, наследени от техните бащи, и настъпва вътрешно геномен конфликт - конфликт между гените на бащата и гените на майката.

Въпреки това до днес няма доказателства, че гените, наследени от бащата, са отговорни за егоистичното поведение и гените, а тези, наследени от майката - за алтруистично поведение. За да потвърдят тази теория, учените направиха повече от един експеримент за преминаване на африкански пчели, които се характеризират с големи яйчници и европейски пчели с по-малки размери на яйчниците.

Резултатите са потвърдени от всички: работещите пчели с гени, получени от африкански роднини при отсъствие на кралицата, е по-вероятно да започнат да снасят яйца в сравнение с европейските си колеги. Биолозите изследвали нивата на експресия на гените и установяват категорично, че по бащина линия гените са били активни, когато пчелите са показали егоистично поведение. А алтруистичното поведение, което се изразява в отглеждането на потомството, грижи за другите пчели работнички и на майката, е свързано с влиянието на гените на майката.

В бъдеще учените планират да изучат междуродовите конфликти и при други животни. Това ще им позволи да задълбочат изучаването и разбирането на механизма на свързания подбор и влиянието им върху еволюционното развитие на алтруизма.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
5814
0

Първите слънчеви дни напомнят на пчеларите, че е време да прегледат кошерите и да помислят за третиране на пчелите срещу най-значимите и често срещани заболявания – вароатоза и нозематоза,

12348
0

Турският мед се търси в цял свят -  и от потребители, и от търговци. Медът от Турция се смята за най-чистия и най-сладкия мед в света. Освен това му се носи славата и на най-фин мед.

4158
0

Как да запазите прашеца за по-късна консумация? За да избегнете развалянето на прашеца, трябва, докато е пресен, да бъде изсушен или замразен. И то в рамките на няколко дни след събирането.

8073
0

Да, това е истината. Китай е най-големият световен производител на мед, най-голямата страна за пчеларство, най-големият износител, а и също и най-големият в местното потребление на мед,

4518
0

Кога се прави първото пролетно подхранване? За да се постъпи правилно, трябва да се съобразите с показателите за опрeделянето на срока за пролетното подбудително подхранване, съветва проф.

Още от Фермер
504
0

Във Великобритания набира популярност йогата с домашни любимци и в частност с кучета. Лондончани вече са оценили предимствата на тези занимания. Новото увлечение се е зародило в САЩ и носи

1341
0

Една сутрин жителите на селцето Хадън в английското графство Кеймбриджшър намират на прага си половинлитрова бутилка, напълнена догоре с прясно мляко, съобщава AgriLand.

837
0

Градинарите, които имат топли парници, вече засяха семената за ранното зеле. Който няма такива екстри или иска да отгледа по-малко растения, може да го направи и у дома. Кои са акцентите: .

9216
0

. Зимното пръскане се прави, когато времето е сухо, температурата на въздуха е над 0 градуса, но е по-добре е да е по-висока, и да няма вятър. . Използва се обилно количество работен разтвор,

531
0

Днес валежите ще продължат и вече навсякъде ще са от сняг. По-значителни ще бъдат в Западна България. Ще се образува снежна покривка. Ще духа до умерен,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Европредседателството ни е много успешно, отлично, това е оценката на колегите. В същото време БСП нямат желание да имаме успешно председателство и им е криво. Минаха два месеца, като войник в казармата броя дните до края. На 1 юли с голям кеф ще посрещна Джулая на морето. тогава ще им отговоря на БСП, но не като европеец. Сега стискам зъби.

"Стани богат" - легендарната тв игра, популярна по цял свят, отново се връща на малкия екран, но по БНТ, потвърдиха за "24 часа" от телевизията. Първи за това съобщи сайтът "Вевести". Състезанието ще започне да се излъчва скоро, макар че все още няма уговорена дата за старта му. Има вероятност обаче то да тръгне с нов водещ, а не с Ники Кънчев,

Общината няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ, но за 2-милионна София е важно да има гаранция, че ще имаме качествена услуга. За нас ЧЕЗ е стратегическо дружество и се надявам да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че енергоразпределителното дружество ще е в професионални ръце. Това заяви пред Би Ти Ви кметът на столицата Йорданка

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.