Генът на бащата е отговорен за егоистичното поведение на пчелите

11 февруари 2018
Пчеларство
0
16524
Няма снимка
Пчелите работнички се грижат за пчелната майка. Снимка: Дейвид Галбрайт, Пенсилвания
 

Американски биолози са доказали теория, свързана (kid's-)подбора (на млади пчели), в която е описано, че алтруистичното или егоистичното поведение при пчелите зависи от гена на "родителите им". Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, pchelovodstvo.ru.

Kin-селекцията  показва, че алтруистичното поведение е насочено главно към оцеляването на роднините на животно, което споделя с него общи гени. По този начин алтруизмът (готовност безкористно да се действа в полза на другите, като се пренебрегват личните интереси) се интерпретира от биолозите като начин за предаване и разпространение на гени.

Биолог Дейвид Квелер през 2003 г. направи изявление, в което разяснява теорията как роднинският подбор,  повлиян от гените, които са били наследени от бащата или майката, ще се отрази на поведението на пчелите. Медоносните пчели работнички наследяват гените на пчелната майка (царицата), които допринасят за алтруистичното поведение. Пчелите работнички доставят нектара в семейството и произвеждат достатъчно мед да изхранят роднините си. Но ако останат без майка, те веднага ще забравят за факта, че са сестри и роднини и ще започнат да се конкурират помежду си за отлагане неоплодени яйца , от които по-късно ще се появят търтеите. Както се вижда, тук влияят гените, наследени от техните бащи, и настъпва вътрешно геномен конфликт - конфликт между гените на бащата и гените на майката.

Въпреки това до днес няма доказателства, че гените, наследени от бащата, са отговорни за егоистичното поведение и гените, а тези, наследени от майката - за алтруистично поведение. За да потвърдят тази теория, учените направиха повече от един експеримент за преминаване на африкански пчели, които се характеризират с големи яйчници и европейски пчели с по-малки размери на яйчниците.

Резултатите са потвърдени от всички: работещите пчели с гени, получени от африкански роднини при отсъствие на кралицата, е по-вероятно да започнат да снасят яйца в сравнение с европейските си колеги. Биолозите изследвали нивата на експресия на гените и установяват категорично, че по бащина линия гените са били активни, когато пчелите са показали егоистично поведение. А алтруистичното поведение, което се изразява в отглеждането на потомството, грижи за другите пчели работнички и на майката, е свързано с влиянието на гените на майката.

В бъдеще учените планират да изучат междуродовите конфликти и при други животни. Това ще им позволи да задълбочат изучаването и разбирането на механизма на свързания подбор и влиянието им върху еволюционното развитие на алтруизма.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
6804
0

1) Покривното платно (в случая питите се покриват с платно, одеяло и възглавници)- трябва да пропуска влага и да задържа топлината, т.е. не трябва да е заклеено.

10728
0

Вторият етап в подреждането на зимното кълбо на пчелното семейство се извършва в края на септември, началото на октомври и се изразява в окончателно подреждане на гнездото.

12438
0

Изключително значение за доброто презимуване на семейството има правилното подреждане на питите в гнездото. В работата на пчеларя има два етапа при формиране на зимното гнездо.

17226
0

Кристализиралият мед се приема много трудно от пчелите. Една от причините за кристализиране на меда в питите е недоброто им центрофугиране по време на медосбора.

14859
0

Вторият основен момент за успешното зимуване е борбата с болестите и в частност с вароатозата. Мерките за борба са различни. Един от начините са препаратите.

Още от Фермер
72
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

153
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

198
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа