Струва си първо да припомним, че лозите и асмите са от най-взискателните в областта на трайните насаждения.

За да се получи висок добив, като същевременно се запази здравето на растенията, е необходимо да се вложат много усилия и то навреме.

Начинаещите често са в състояние да съсипят дадена гроздова реколта, ако действат на случаен принцип и с недостатъчно познания.

Едни от основните грижи са дори преди резитбата.

Необходимо да се научат:

Оптималното време за рязане,

инструкциите за подрязване,

ценните и редки съвети на майсторите за конкретни практики и т.н.

На първо място един новак трябва да знае времето, когато е възможно да се извърши резитба. Тя може да варира както въз основа на площите, така и на сортовете. Когато не е сигурен, трябва да научи кога в района започват да режат.

Тази година е особено важно да се оставят правилните леторасти и издънки, предвид станали измръзвания и с цел правилно натоварване на лозите.

Не се препоръчва резитбата да се остави за много късно през пролетта, освен ако лозите не са малко на брой и майсторът не е обучен да го свърши за два-три дни.

В обратния случай започва напъпването на пъпките и хранителните вещества тръгват.

Освен това трябва да се има предвид, че при лозите и асмите бавно зарастват различни наранявания

Който остави да реже за ранна пролет, да знае, че трябва да направи много внимателна и коректна резитба - и то, когато температурата на въздуха не е по-ниска от 5 градуса.

Трябва да се научи правилото, че резитбата не е универсална за всички сортове и формировки

Знаейки всички нюанси на различните изисквания, някои любители се справят идеално, но други са хвърлят на важната манипулация за всички сортове по един и същи начин и правят всичко, което "просто така". Тогава се допускат най-големите грешки и лозите се претоварват. И вместо добро развитие, през вегетацията се стига до обратното.

Това води до трудна превенция на болестите особено през лятото, до прекомерно слънчево огряване и създаване на неблагоприятни условия за узряване на гроздето. Нарушава се хранителният режим и дори се стига до по-бързо стареене на лозите - те стават по-слабо устойчиви на студ, болести и неприятели.

Така че, внимавайте и питайте преди да бързате или чакате.

Една грешна стъпка с ножиците или грешен срок за резитба могат да навлекат много повече бели на лозите, отколкото кратко забавяне - така че внимавайте или проведете един курс при лозар или съсед, за да се научите, ако сте любител
Една грешна стъпка с ножиците или грешен срок за резитба могат да навлекат много повече бели на лозите, отколкото кратко забавяне - така че внимавайте или проведете един курс при лозар или съсед, за да се научите, ако сте любител
Това, което трябва да се постигне с един летораст през април-март, май и август
Това, което трябва да се постигне с един летораст през април-март, май и август
Над тази дебелина, при която е видно, че клещите не могат да се справят, не трябва да се мъчите, а да извадите триончето
Над тази дебелина, при която е видно, че клещите не могат да се справят, не трябва да се мъчите, а да извадите триончето
Схематичен пример - в зеления участък леторастите, които са плододали, трябва да се отрежат. В бежовия - какво ще предстои през следващата година.
Схематичен пример - в зеления участък леторастите, които са плододали, трябва да се отрежат. В бежовия - какво ще предстои през следващата година.
Резитба на части при лоза и асма, извършена правилно, допустимо и неправилно
Резитба на части при лоза и асма, извършена правилно, допустимо и неправилно
Най-простата схема, която много бързо и лесно ориентира как да изглежда лозата преди и след резитба
Най-простата схема, която много бързо и лесно ориентира как да изглежда лозата преди и след резитба
Всички пръчки трябва да се нарежат, съберат, изнесат и изгорят, - само така няма да стават причина за заразявания през наближаващата вегетация
Всички пръчки трябва да се нарежат, съберат, изнесат и изгорят, - само така няма да стават причина за заразявания през наближаващата вегетация