Нови технологии извличат повече сок

06 февруари 2018
Агротехника
0
5328
Няма снимка
снимка: pixabay
1 2
 

PEF технологията може да революционира начина, по който обработваме храната - като спестява време, ресурси и средства, съобщава Euronews

Семейна ферма в Ирландия отглежда 600 тона ябълки на година. Една четвърт от продукцията се използва за направата на сок, сайдер или оцет.

В момента фермата работи съвместно с европейски проект за изследване, който да развие преработката на храна чрез използване на импулсно електрическо поле, така нареченaта PEF (Pulse electric field) технология. Тази високо-волтова манипулация изтисква повече сок от плода.

Собственикът на ябълковата ферма Корнелиус Траас споделя, че идеалното състояние за използването на технологията е когато имат твърди ябълки, защото тогава имат около 3-4% повече добив сок от обичайното.

Сокоотделянето се улеснява чрез електрически пулс, който въздейства върху клетките на плода. Тази технология също така може да убива микроби и да увеличава срока на годност на продукта.

Но PEF не е само за ябълки. Лабораторията на Сарагоския университет произвежда червено вино, чието грозде е преработено в камерите на PEF.

Като създава пори в кожата на клетките на плода, PEF съкращава времето на мацерация без да промени вкуса. Енологът Макрос Маза казва: „Полифенолите се променят чрез системата. Затова можете да усетите, че виното, обработено с PEF, има по-дълбок цвят, има повече полифеноли спрямо останалото вино.“

Изследователите също така желаят да покажат на хранително-вкусовите компании търговските ползи на технологията.

Първоначалните инвестиции в технологията могат да бъдат намалени като се разработят по-евтини генератори. Най-доброто е, че разходите за енергия могат да бъдат изненадващо по-ниски.

"Процесът изисква високо напрежение, но манипулацията се прилага с много къси импулси, в микросекунден мащаб - това е една милионна част от секундата", казва Елиса Луенго, изследовател в преработвателната промишленост в Университета в Сарагоса. "Така че общото количество енергия е много малко. Третирането на килограм домати изисква по-малко енергия, отколкото при награвянето на един литър вода с един градус повече".

Технологията е добронамерена към околната среда.

Доматите, обработени по този начин, лесно се обелват без да се използва вряла вода. Това спестява енергия и помага на околната среда.

PEF обработката запазва и хранителната стойност на зеленчуците, което означава, че хранителната промишленост може да произвежда вкусни и полезни храни.

"Чрез тази технология се избягват отрицателните последици от термична обработка, така че потребителят получава продукти с повече вкусови качества и хранителна стойност", казва Хавиер Расо, професор по хранителни технологии в Университета в Сарагоса.

Изследователите твърдят, че технологията PEF е особено подходяща за малки и средни предприятия за преработка на храни. Това е нововъведение, което може да доведе до повишаване на тяхната конкурентоспособност на пазара.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
20124
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

6228
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5373
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4194
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36459
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

648
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2691
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2709
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа