PEF технологията може да революционира начина, по който обработваме храната - като спестява време, ресурси и средства, съобщава Euronews.
Семейна ферма в Ирландия отглежда 600 тона ябълки на година. Една четвърт от продукцията се използва за направата на сок, сайдер или оцет.
В момента фермата работи съвместно с европейски проект за изследване, който да развие преработката на храна чрез използване на импулсно електрическо поле, така нареченaта PEF (Pulse electric field) технология. Тази високо-волтова манипулация изтисква повече сок от плода.
Собственикът на ябълковата ферма Корнелиус Траас споделя, че идеалното състояние за използването на технологията е когато имат твърди ябълки, защото тогава имат около 3-4% повече добив сок от обичайното.
Сокоотделянето се улеснява чрез електрически пулс, който въздейства върху клетките на плода. Тази технология също така може да убива микроби и да увеличава срока на годност на продукта.
Но PEF не е само за ябълки. Лабораторията на Сарагоския университет произвежда червено вино, чието грозде е преработено в камерите на PEF.
Като създава пори в кожата на клетките на плода, PEF съкращава времето на мацерация без да промени вкуса. Енологът Макрос Маза казва: „Полифенолите се променят чрез системата. Затова можете да усетите, че виното, обработено с PEF, има по-дълбок цвят, има повече полифеноли спрямо останалото вино.“
Изследователите също така желаят да покажат на хранително-вкусовите компании търговските ползи на технологията.
Първоначалните инвестиции в технологията могат да бъдат намалени като се разработят по-евтини генератори. Най-доброто е, че разходите за енергия могат да бъдат изненадващо по-ниски.
"Процесът изисква високо напрежение, но манипулацията се прилага с много къси импулси, в микросекунден мащаб - това е една милионна част от секундата", казва Елиса Луенго, изследовател в преработвателната промишленост в Университета в Сарагоса. "Така че общото количество енергия е много малко. Третирането на килограм домати изисква по-малко енергия, отколкото при награвянето на един литър вода с един градус повече".
Технологията е добронамерена към околната среда.
Доматите, обработени по този начин, лесно се обелват без да се използва вряла вода. Това спестява енергия и помага на околната среда.
PEF обработката запазва и хранителната стойност на зеленчуците, което означава, че хранителната промишленост може да произвежда вкусни и полезни храни.
"Чрез тази технология се избягват отрицателните последици от термична обработка, така че потребителят получава продукти с повече вкусови качества и хранителна стойност", казва Хавиер Расо, професор по хранителни технологии в Университета в Сарагоса.
Изследователите твърдят, че технологията PEF е особено подходяща за малки и средни предприятия за преработка на храни. Това е нововъведение, което може да доведе до повишаване на тяхната конкурентоспособност на пазара.
Коментари