Нови технологии извличат повече сок

06 февруари 2018
Агротехника
0
4680
Няма снимка
снимка: pixabay
1 2
 

PEF технологията може да революционира начина, по който обработваме храната - като спестява време, ресурси и средства, съобщава Euronews

Семейна ферма в Ирландия отглежда 600 тона ябълки на година. Една четвърт от продукцията се използва за направата на сок, сайдер или оцет.

В момента фермата работи съвместно с европейски проект за изследване, който да развие преработката на храна чрез използване на импулсно електрическо поле, така нареченaта PEF (Pulse electric field) технология. Тази високо-волтова манипулация изтисква повече сок от плода.

Собственикът на ябълковата ферма Корнелиус Траас споделя, че идеалното състояние за използването на технологията е когато имат твърди ябълки, защото тогава имат около 3-4% повече добив сок от обичайното.

Сокоотделянето се улеснява чрез електрически пулс, който въздейства върху клетките на плода. Тази технология също така може да убива микроби и да увеличава срока на годност на продукта.

Но PEF не е само за ябълки. Лабораторията на Сарагоския университет произвежда червено вино, чието грозде е преработено в камерите на PEF.

Като създава пори в кожата на клетките на плода, PEF съкращава времето на мацерация без да промени вкуса. Енологът Макрос Маза казва: „Полифенолите се променят чрез системата. Затова можете да усетите, че виното, обработено с PEF, има по-дълбок цвят, има повече полифеноли спрямо останалото вино.“

Изследователите също така желаят да покажат на хранително-вкусовите компании търговските ползи на технологията.

Първоначалните инвестиции в технологията могат да бъдат намалени като се разработят по-евтини генератори. Най-доброто е, че разходите за енергия могат да бъдат изненадващо по-ниски.

"Процесът изисква високо напрежение, но манипулацията се прилага с много къси импулси, в микросекунден мащаб - това е една милионна част от секундата", казва Елиса Луенго, изследовател в преработвателната промишленост в Университета в Сарагоса. "Така че общото количество енергия е много малко. Третирането на килограм домати изисква по-малко енергия, отколкото при награвянето на един литър вода с един градус повече".

Технологията е добронамерена към околната среда.

Доматите, обработени по този начин, лесно се обелват без да се използва вряла вода. Това спестява енергия и помага на околната среда.

PEF обработката запазва и хранителната стойност на зеленчуците, което означава, че хранителната промишленост може да произвежда вкусни и полезни храни.

"Чрез тази технология се избягват отрицателните последици от термична обработка, така че потребителят получава продукти с повече вкусови качества и хранителна стойност", казва Хавиер Расо, професор по хранителни технологии в Университета в Сарагоса.

Изследователите твърдят, че технологията PEF е особено подходяща за малки и средни предприятия за преработка на храни. Това е нововъведение, което може да доведе до повишаване на тяхната конкурентоспособност на пазара.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
4176
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

11547
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

4707
0

От 15 май на международното селскостопанско изложение в Стара Загора - дъжд от премиери на нови високотехнологични разработки и идеи за успешен агробизнес Любомир Коралов Този сезон БАТА АГРО

3150
0

Петрус е изключителен представител за България на италианската фирма SAVI - производител на резервоари и ведомствени бензиностанции. Най-новият продукт на компанията е GIAN SAVI BOX 70 - двустенен

7830
0

Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти Ася Василева наш спец. пратеник Изложението за земеделска техника и

Още от Фермер
468
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1953
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

1989
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа