Дъбовият жълъд е богат на лесносмилаеми въглехидрати
Предимството на дъбовият жълъд: изхранва се на свинете без предварителна подготовка
За да се подобри приемането му, е добре да го обезгорчите предварително. Това става, като го накиснете във вода за 2-3 дни. През това време водата се сменя периодично. Още по-добре е, когато се пече или вари.
А предимството на печените жълъди е, че можете да ги смилате и добавяте към фуражната смеска
Когато се отстранят обвивките и се опече, количеството на дъбилните вещества и влакнините намаляват.
По-опитните стопани знаят, че дъбовият жълъд е много подходящ за угояване на свине
При изхранването му на свинете се получава месо и сланина с добро качество. Суровите жълъди се дават не повече от 4-5 кг на глава на ден, а сушените до 1 кг дневно.
Буковият жълъд е обвит в твърда обвивка която до голяма степен намалява смилаемостта и хранителната стойност. Преди да се даде на животните, е добре обвивката да се отстрани или смели. Богат е на мазнини, действа слабително и предава мека консистенция на телесните мазнини. Съдържа значителни количества протеин.
Коментари