Цветовете на хоята наподобяват скъп порцелан

06 февруари 2018
Цветя
0
14940
1 2 3 4 5 6 7
 

Хоята е едно от онези стайни цветя, чиито порцеланови цветове вдъхват живот и на корниза над прозореца, и на бялата стена или на декоративния параван между две помещения.

Цветето произхожда от Южна Азия, Индия, Китай, Австралия и Полинезия. Широкият ареал на разпространение обуславя голямото разнообразие от видове - 557.

Цветовете на повечето са събрани в съцветия. Отворените цветчета имат характерна форма с пет венчелистчета. Отделят нежен аромат, а някои и нектар.

По своята структура много наподобяват скъп порцелан. Цъфтят през топлата част от годината.

Всеки отделен вид има различни изисквания по отношение на условията за отглеждане. Те се определят главно от характеристиките на естествената среда на растението.

Отглежда се лесно

Няма нужда от много вода

Увивният хабитус позволява всякакви манипулации по разнообразни конструкции или отглеждането на хоите като каскадни растения в кошници или висящи саксии. В зависимост от вида дължината на стъблата може да достигне 4-10 и повече метра.

Листата са разположени успоредно и последователно. Те са месести, различни по форма, но винаги са покрити с плътен восъчен налеп. Той е причината хоята да няма нужда от много вода или голяма саксия.

Светлината е важна за цъфтежа

Подходящ е северният прозорец

През зимата хоята изпада в състояние, подобно на покой. Слабото осветление и късият ден подтискат развитието й. Подходящ е северният прозорец или място близо до него. Важно е цветето да усвоява естествената дневна светлина. Не е препоръчително да се разполага в тъмни и отдалечени от прозореца места, тъй като това допълнително ще забави растежа.

През пролетта и лятото място с шарена сянка или огрявано само в ранните сутрешни часове ще бъде идеало за хоята. Преките слънчеви лъчи ще изгорят листата, а тоталното засенчване ще компрометира цъфтежа.

Поливките имат сезонен характер

През студената част от годината восъчната лиана се полива рядко. Препоръчитлно е почвеният субстрат да изсъхва между поливките. Нуждата от вода през този период е минимална. Като индикатор могат да служат листата.

Със затопляне на времето се увеличава не само броят на поливките, но и количеството вода. В този период не е желателно пресъхване на почвата.

Активен растеж се постига с редовни поливки и ежемесечно подхранване. Балансиран течен тор за цъфтящи се дава през 4 седмици, като първите две подхранвания може да са с повече азот. Възможно е и листно подхранване от време на време. През зимата не се тори. Оросяването на листата или забърсването им с мокра кърпа ще подобри общия тонус на растението.

Ако не цъфти, някъде грешим

Може саксията да е много голяма

Стремежът на всяко цвете е да цъфти и да образува семена, чрез които да се разможава и да поддържа вида. Ако хоята не цъфти нещо не й достига. Може това да е светлината, влагата или топлината, съдържанието на подхранващи елементи да не отговаря на нуждите на растението или да е приложена неправилна резитба.

Опитни производители твърдят, че хоята не цъфти, ако саксията й е много голяма. Затова са наложени две правила. Първо - хоята да се пресажда през няколко години и то само ако се налага. Второ - не се режат дълги млади стъбла, защото именно по тях се образуват цветоносите.

Зимната почивка при температура около 10-12 градуса стимулира цъфтежа през активната вегетация.

Как и кога се размножава?

Размножаването на хоята е най-успешно през пролетта. Вземат се връхни резници с един, а най-добре с 2-3 възела. Листата на долния възел се премахват, а горните се запазват. Хоята има добра вкоренителна способност и няма нужда от специални грижи, за да пусне коренчета.

Подготвеният резник се поставя във вода или директно се засажда в почва (подходящ е субстратът за сентполии). Влажността се поддържа максимална. Новият растеж подсказва успешно вкореняване.

Друг лесен и успешен метод за вкореняване е без отделяне от майчиното растение (метод на отводите). Избраното стъбло се поставя хоризонтално върху влажна почвена повърхност. Притиска се леко в почвата или се покрива с нея. При успешно вкореняване новото растение може да се отдели от майчиното и да се засади самостоятелно. Цветовете ще се появят на втората или третата година в зависимост от условията на отглеждане. Листно размножаване не е невъзможно, но доста често не се образуват нови стъбла. Затова не се препоръчва.

Познатата Hoya carnosa

Това е най-разпространената и позната хоя у нас. Класическата е с месести, тъмно зелени листа, прошарени със светли сивкави напетнявания. Цветовете са кремави. Стъблата са с дълги междувъзлия. Тази хоя обича ярка, но не директна слънчева светлина. Полива се рядко. Препоръчително е почвата да засъхва между поливките.

Hoya carnosa има вариегатни форми. Типичен пример е Tricolor. Петната по листата са бели и розови линии в крайщата (като кант). Характерно за тази разновидност е, че малдите листа и стъбла са изцяло розови или бели преди да добият изпъстрения зелен цвят на зрелите.

Hoya carnosa Rubra или Crimson prince е още една разновидност на карнозите. Листата й са изпъстрени с кремави, бели и розовеещи петна. Вариегатните форми на карнозата са по- чувствителни към застудяване.

Hoya obovata притежава невероятно тъмни листа. Формата им е кръгла. Не е изключено напетняване подобно на класическата.

H. Obovata е една от най-бързо растящите лиани в сравнение с останалите хои. Освен това залага цветовете си доста по- рано от другите представители. Изключително издръжлива на по-ниски температури и с минимални изисквания по отношение на светлината тази хоя цъфти обилно. Не е толерантна единствено на преовлажняване и директна слънчева светлина.

Hoya keysii има стандартни, изчистено зелени листа, леко овласени. Различното при тази хоя е посоката на расеж. Без опора другите хои се спускат надолу, а тази расте полуизправена. Не обича честите поливки, напротив - изисква по-продължителни периоди на засушаване. Преполиването много бързо води до омекване на листата и последващо опадане и загуба на растението.

Сортовете и вариатетите на хоята са изключително много, но всички притежават порцелановите цветове с уникална форма.

Колекционерска стойност имат Н. Curly Rope, Н. Praetorii, Н. Patella и много други.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
26487
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

60552
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

47736
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

16776
0

Анка Лазарова от Долна Оряховица: Имам магнолия на на 4-5 години и още не е цъфтяла. Каква може да е причината? Магнолиите са красиви дървета, които се разделят на три групи в зависимост от периода

66231
0

Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки,

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1962
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2007
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа