Най-доброто оцветяване на ракия е естественото

06 февруари 2018
В лозята
1
33795
Няма снимка
Въображението на стопаните при обагрянето на ракия е необозримо, но според нашия консултант естествената окраска, при която не се ползва химия, е най-подходяща
1 2 3 4 5 6
 

Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове.

Там тя не може да се обагри и остава скучно бяла.

От стари майстори, които са наши читатели научаваме, че за целта позват какво ли не...

Едни оцветяват с парчета от бук или стърготини - получават цвят, който наричат "бяло меше".

Повечето се доверяват на черничеви пръчки и такива от синя слива - те твърдят, че получават добър цвят.

Наш стар читател сподели, че много добър резултат дава ципата между ядките на орех

Освен, че омекотява ракията и й придава приятен карамелен цвят, в същото време не я омирисва. Това е изпитан метод с годините при мен, казва Иван Петричев от Благоевград. Но трябва да се следят и навреме да се извадят, защото бързо чоже да се стигне и до много силен конячен цвят, предупреждава той.

Много често се ползва и жълтата сладкарска боя, но ние специялно не препоръчваме химия. В специализираните магазини се продават и най-различни видове дъбов чипс, специално за вино и ракия.

Домашен чипс

Как се прави, обяснява нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов

Когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са черница, дъб или акация.

Тази дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони, трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как се прави?

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това се внасят в ракията. Нормата е 2-3 грама за един литър.

Ако ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно - ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Когато ракията отлежава и зрее, не е препоръчително да се държи в пластмасови съдове.

Има горяма вероятност от бидони, туби, шишета тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса ѝ и да заухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Това обикновено са бутилки от кока-кола, пепси кола, швепс, вода и др.

За оцветяване с карамел може да се каже, че е бърз и сигурен метод, за който специално пишем в отделен материал на тази страница, за да го използвате по най-добрия начин.

Тогава се използва за размиване прегоряла захар /карамел/, но трябва да се внимава в дозата и с начина на правене на карамела.

Наши читателя споделят, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар, която загряват на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Как се “гаси” карамел

Според консултанта ни инж. Николай Бакалов най-добрият начин за оцветяване е в дъбова или черничева бъчва, като черничевата обикновено оцветява по-бързо.

Тогава обагрянето е свързано и със стареенето на ракията, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използувана многократно, оцветяването става след 1 до 2 месеца и повече. Това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

Ако бъчвата е нова, оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи напитката да не стане много тъмна.

Такава ракия е все още остра на вкус, затова е редно да се премести в стара бъчва, за да отлежи и да омекне.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд като се добавя дъбова или черничева дървесина.

В този случай ракията остава по-остра на вкус, защото процесът на стареене не може да протече.

Най-добре е дървесина да се постави в стара изтощена бъчва, която след това се пълни с ракия.

Друг начин на оцветяване е с карамел който постига оцветяване и подслаждане на ракията и тя става и по-мека на вкус.

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Той изведнъж се втвърдява, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов.

Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва, тъй като след охлаждане карамелът става практически неразтворим.

Когато е готов, той има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Може да се съхранява неограничено време, ако се разреди 1 ч карамел с 4 ч ракия.

1 от Rono12 на 06 февруари 2018
Може и с ябълкови листа, става и с изсушени. Също и с щипка или шепа, зависи от количеството ракия, липов цвят, но да е цвят, я не филтър, в тензух. Проба - грешка и пак проба... ;-)))

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5337
0

Изгражда се за 4-5 години - как става това Двустранният хоризонтален високостъблен кордон е по-подходящ за по-големи лозови насаждения и затова е предпочитан при промишленото производство на грозде.

10188
0

Обикновено през настъпващия вече почти пролетен месец март се събуждат и немалка част от вредителите в лозовите насаждения. И тази пролет има опасност от листозаивачки, листни въшки, молци,

18054
0

От елитния винар от столичния квартал Княжево Лъчо Нинов - След доста четене на специализирани форуми и книжки и вече 5-годишен опит, си избрах, казва той,

3663
0

Проверете за петна от антракноза по най-долните междувъзлия на леторастите Първите растителнозащитни пръскания в началото на вегетацията на лозата се провеждат първо в насажденията с установени

13707
0

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Още от Фермер
2916
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

972
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

8613
0

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред  Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в

1386
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1143
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.