Най-доброто оцветяване на ракия е естественото

06 февруари 2018
В лозята
1
39042
Няма снимка
Въображението на стопаните при обагрянето на ракия е необозримо, но според нашия консултант естествената окраска, при която не се ползва химия, е най-подходяща
1 2 3 4 5 6
 

Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове.

Там тя не може да се обагри и остава скучно бяла.

От стари майстори, които са наши читатели научаваме, че за целта позват какво ли не...

Едни оцветяват с парчета от бук или стърготини - получават цвят, който наричат "бяло меше".

Повечето се доверяват на черничеви пръчки и такива от синя слива - те твърдят, че получават добър цвят.

Наш стар читател сподели, че много добър резултат дава ципата между ядките на орех

Освен, че омекотява ракията и й придава приятен карамелен цвят, в същото време не я омирисва. Това е изпитан метод с годините при мен, казва Иван Петричев от Благоевград. Но трябва да се следят и навреме да се извадят, защото бързо чоже да се стигне и до много силен конячен цвят, предупреждава той.

Много често се ползва и жълтата сладкарска боя, но ние специялно не препоръчваме химия. В специализираните магазини се продават и най-различни видове дъбов чипс, специално за вино и ракия.

Домашен чипс

Как се прави, обяснява нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов

Когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са черница, дъб или акация.

Тази дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони, трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как се прави?

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това се внасят в ракията. Нормата е 2-3 грама за един литър.

Ако ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно - ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Когато ракията отлежава и зрее, не е препоръчително да се държи в пластмасови съдове.

Има горяма вероятност от бидони, туби, шишета тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса ѝ и да заухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Това обикновено са бутилки от кока-кола, пепси кола, швепс, вода и др.

За оцветяване с карамел може да се каже, че е бърз и сигурен метод, за който специално пишем в отделен материал на тази страница, за да го използвате по най-добрия начин.

Тогава се използва за размиване прегоряла захар /карамел/, но трябва да се внимава в дозата и с начина на правене на карамела.

Наши читателя споделят, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар, която загряват на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Как се “гаси” карамел

Според консултанта ни инж. Николай Бакалов най-добрият начин за оцветяване е в дъбова или черничева бъчва, като черничевата обикновено оцветява по-бързо.

Тогава обагрянето е свързано и със стареенето на ракията, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използувана многократно, оцветяването става след 1 до 2 месеца и повече. Това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

Ако бъчвата е нова, оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи напитката да не стане много тъмна.

Такава ракия е все още остра на вкус, затова е редно да се премести в стара бъчва, за да отлежи и да омекне.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд като се добавя дъбова или черничева дървесина.

В този случай ракията остава по-остра на вкус, защото процесът на стареене не може да протече.

Най-добре е дървесина да се постави в стара изтощена бъчва, която след това се пълни с ракия.

Друг начин на оцветяване е с карамел който постига оцветяване и подслаждане на ракията и тя става и по-мека на вкус.

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Той изведнъж се втвърдява, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов.

Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва, тъй като след охлаждане карамелът става практически неразтворим.

Когато е готов, той има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Може да се съхранява неограничено време, ако се разреди 1 ч карамел с 4 ч ракия.

1 от Rono12 на 06 февруари 2018
Може и с ябълкови листа, става и с изсушени. Също и с щипка или шепа, зависи от количеството ракия, липов цвят, но да е цвят, я не филтър, в тензух. Проба - грешка и пак проба... ;-)))

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13266
0

Малцина знаят и днес, че това не е болест, а листна въшка, Наши читатели ни зададоха въпроса защо е такъв бич филоксерата и всъщност какво представлява, защото са чували ужасяващи нея за нея.

13167
0

Това е лозовата пъстрянка Пеперудата й е красива и с метален блясък, но това да не ви заблуждава. Гъсеницата й е окосмена с характерни белезникави и жълти дълги космици - на гърба има четири реда

18594
0

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

7983
0

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

11070
0

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3564
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1980
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2025
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2034
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа