Най-доброто оцветяване на ракия е естественото

06 февруари 2018
В лозята
1
50472
Няма снимка
Въображението на стопаните при обагрянето на ракия е необозримо, но според нашия консултант естествената окраска, при която не се ползва химия, е най-подходяща
1 2 3 4 5 6
 

Много стопани у нас не разполагат с бъчви и съхраняват ракията в дамаджани или пластмасови съдове.

Там тя не може да се обагри и остава скучно бяла.

От стари майстори, които са наши читатели научаваме, че за целта позват какво ли не...

Едни оцветяват с парчета от бук или стърготини - получават цвят, който наричат "бяло меше".

Повечето се доверяват на черничеви пръчки и такива от синя слива - те твърдят, че получават добър цвят.

Наш стар читател сподели, че много добър резултат дава ципата между ядките на орех

Освен, че омекотява ракията и й придава приятен карамелен цвят, в същото време не я омирисва. Това е изпитан метод с годините при мен, казва Иван Петричев от Благоевград. Но трябва да се следят и навреме да се извадят, защото бързо чоже да се стигне и до много силен конячен цвят, предупреждава той.

Много често се ползва и жълтата сладкарска боя, но ние специялно не препоръчваме химия. В специализираните магазини се продават и най-различни видове дъбов чипс, специално за вино и ракия.

Домашен чипс

Как се прави, обяснява нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов

Когато става дума използване на дървесина, най-добри за оцветяване са черница, дъб или акация.

Тази дървесина, която всъщност е трески от сърцевината на здрави и сочни клони, трябва да е суха и да е престояла поне една година.

Добре е, ако си ги правите сами в домашни условия, треските да се обработят по специален начин веднага след като се отрежат.

Как се прави?

Слагат се във вода и се кипват за 10-15 минути.

След това трябва да се накиснат в студена вода за 24 часа.

Следва процесът на изсушавнето им и чак след това се внасят в ракията. Нормата е 2-3 грама за един литър.

Ако ще ползвате купен от специализираните магазини дъбов чипс, той трябва да се дозира по 1 грам на литър.

За постигане на желания цвят ще ви се налага периодично - поне веднъж месечно - ракията да се преточи.

Това става като се излива в широк съд, за да поеме кислород от въздуха - той окислява екстрахираните вещества.

После ракията пак се връща в дамаджаната.

И тук, както при дървените съдове, всеки месец е редно да се взима проба, да се оценява на цвят и вкус и чак тогава да се отделя дървесината.

Когато ракията отлежава и зрее, не е препоръчително да се държи в пластмасови съдове.

Има горяма вероятност от бидони, туби, шишета тя да извлече вредни вещества, които да променят вкуса ѝ и да заухае на нещо неприятно.

Редно е да се ползват такива съдове, само ако производителят им е гарантирал безвредност.

Това обикновено са бутилки от кока-кола, пепси кола, швепс, вода и др.

За оцветяване с карамел може да се каже, че е бърз и сигурен метод, за който специално пишем в отделен материал на тази страница, за да го използвате по най-добрия начин.

Тогава се използва за размиване прегоряла захар /карамел/, но трябва да се внимава в дозата и с начина на правене на карамела.

Наши читателя споделят, че за 30-40 л ракия ползват 150-200 г захар, която загряват на бавен огън в емайлиран или меден съд.

Как се “гаси” карамел

Според консултанта ни инж. Николай Бакалов най-добрият начин за оцветяване е в дъбова или черничева бъчва, като черничевата обикновено оцветява по-бързо.

Тогава обагрянето е свързано и със стареенето на ракията, при което тя става по-мека и приятна на вкус и при по-продължително отлежаване придобива мек вкус и аромат от дървесината.

В стара бъчва, използувана многократно, оцветяването става след 1 до 2 месеца и повече. Това зависи от температурата и степента на изтощаване на бъчвата.

Ако бъчвата е нова, оцветяването става за 1 до 2 седмици и трябва да се следи напитката да не стане много тъмна.

Такава ракия е все още остра на вкус, затова е редно да се премести в стара бъчва, за да отлежи и да омекне.

Освен в бъчва оцветяването може да стане и в стъклен съд като се добавя дъбова или черничева дървесина.

В този случай ракията остава по-остра на вкус, защото процесът на стареене не може да протече.

Най-добре е дървесина да се постави в стара изтощена бъчва, която след това се пълни с ракия.

Друг начин на оцветяване е с карамел който постига оцветяване и подслаждане на ракията и тя става и по-мека на вкус.

В малък съд се поставя захар и се загрява до температура 150 до 180 градуса.

Тя бързо се стопява при непрекъснато разбъркване и започва да кипи, като придобива тъмнокафяв цвят.

Карамелът е готов когато на пипане престане да бъде лепкав.

След като е готов, се налива малко студена вода в обем 55 до 60% от количеството на вложената захар - това е т.нар "гасене на карамела".

Той изведнъж се втвърдява, бъркането спира. Нагряването продължава до кипене, тогава карамелът се разтваря във водата.

Изпарява се не повече от 50% от водата, тогава нагряването се спира и той е готов.

Изпарение на по-голяма част от водата трябва да се избягва, тъй като след охлаждане карамелът става практически неразтворим.

Когато е готов, той има плътност 1,3 и съдържа 30 до 40% некарамелизирана захар и 20 до 30% вода. Може да се съхранява неограничено време, ако се разреди 1 ч карамел с 4 ч ракия.

1 от Rono12 на 06 февруари 2018
Може и с ябълкови листа, става и с изсушени. Също и с щипка или шепа, зависи от количеството ракия, липов цвят, но да е цвят, я не филтър, в тензух. Проба - грешка и пак проба... ;-)))

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
486
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

549
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13698
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13887
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

42003
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2718
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа