Цветът на белия хемантус прилича на четка за бръснене

02 февруари 2018
Цветя
0
14211
1 2 3
 

Род Haemanthus също са южноафрикански представители на флората. Те се приспособяват изключително добре към стайни условия у нас. Откриването им, обаче е доста трудно, дори със специална поръчка. От друга страна, ако го откриете ще се сдобиете със скъпоценен колекционерски екземпляр. Другото име, с което това цвете е известно е Scadoxus.

Най-известните представители на род Хемантус са H. albiflos и H. multiflorus. Цената за луковица започва от 6-7 лв.

Хемантусът е луковично растение с ясно изразен период на покой през зимата. Луковицата е сравнително едра. От нея прорастват едно, две или повече месести листа. Около средата на лятото и началото на есента се образува цветоносна дръжка с много интересно съцветие на върха подобно на четка за бръснене при белия вид.

Червеният хемантус цъфти в алено червен цвят, а съцветието има форма на топчест помпон. Той е съставен от множество малки цветчета.

Луковицата му се засажда напролет

Луковицата на хемантуса се засажда през пролетта. Почвената смеска трябва да бъде добре отцедлива.

Подходящи готови смеси са тези за кактуси. Иначе смеската трябва да е съставена от равни части торф, пясък с по-едра фракция и листовка. Задължително на дъното на саксията се поставя дренаж.

Подходящи са плитките саксии. Луковицата се поставя така, че 1/3 от нея да е над почвената повърхност.

Мястото на хемантуса е на светло, като се внимава със прякото слънчево огряване. Поливки се правят редовно, за да се поддържа постоянна влажност през активния период. Количеството вода се увеличава постепенно. Подхранва се от април до септември. След това поливките се намаляват и се осигурява период на покой.

Размножаването става чрез семена или детки. И в двата случая отнема между 2 и 5 години до цъфтеж. Нарушаването на кореновата система при деленето възпрепятства цъфтежа и на майчиното растение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
132633
0

Може би си мислите, че малко късно подхващаме тази тема или пък, че вече е обсъждана милион пъти. Но освен красотата, с която ни радват цветята, те имат и много други качества.

36117
0

Как ги поливате * Споделете опит! Неотменни грижи си остават почистването на прецъфтелите цветове, окапалите листа и пречупените клонки. Подхранването на едногодишните цветя си продължава по схема

36009
0

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма До 15 август плодните дървета и храсти се подхранват за последен път през тази година. Рядко се замисляме обаче,

42669
0

Лилиумът е едно от най-популярните цветя за букети и аранжировки. Много хора си мислят, че отглеждането му е голяма философия, а всъщност това въобще не е така.

40572
0

Каквото и да си говорим, годината е много благодатна (с малки изключения) за цветята. Затова не пропускайте да почиствате прецъфтелите цветове и пожълтелите листа,

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

630
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2673
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2700
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа