Цветът на белия хемантус прилича на четка за бръснене

02 февруари 2018
Цветя
0
9468
1 2 3
 

Род Haemanthus също са южноафрикански представители на флората. Те се приспособяват изключително добре към стайни условия у нас. Откриването им, обаче е доста трудно, дори със специална поръчка. От друга страна, ако го откриете ще се сдобиете със скъпоценен колекционерски екземпляр. Другото име, с което това цвете е известно е Scadoxus.

Най-известните представители на род Хемантус са H. albiflos и H. multiflorus. Цената за луковица започва от 6-7 лв.

Хемантусът е луковично растение с ясно изразен период на покой през зимата. Луковицата е сравнително едра. От нея прорастват едно, две или повече месести листа. Около средата на лятото и началото на есента се образува цветоносна дръжка с много интересно съцветие на върха подобно на четка за бръснене при белия вид.

Червеният хемантус цъфти в алено червен цвят, а съцветието има форма на топчест помпон. Той е съставен от множество малки цветчета.

Луковицата му се засажда напролет

Луковицата на хемантуса се засажда през пролетта. Почвената смеска трябва да бъде добре отцедлива.

Подходящи готови смеси са тези за кактуси. Иначе смеската трябва да е съставена от равни части торф, пясък с по-едра фракция и листовка. Задължително на дъното на саксията се поставя дренаж.

Подходящи са плитките саксии. Луковицата се поставя така, че 1/3 от нея да е над почвената повърхност.

Мястото на хемантуса е на светло, като се внимава със прякото слънчево огряване. Поливки се правят редовно, за да се поддържа постоянна влажност през активния период. Количеството вода се увеличава постепенно. Подхранва се от април до септември. След това поливките се намаляват и се осигурява период на покой.

Размножаването става чрез семена или детки. И в двата случая отнема между 2 и 5 години до цъфтеж. Нарушаването на кореновата система при деленето възпрепятства цъфтежа и на майчиното растение.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
26487
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

60543
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

47736
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

16776
0

Анка Лазарова от Долна Оряховица: Имам магнолия на на 4-5 години и още не е цъфтяла. Каква може да е причината? Магнолиите са красиви дървета, които се разделят на три групи в зависимост от периода

66222
0

Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки,

Още от Фермер
468
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1953
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

1998
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа