Кливията е роднина на кокичето

02 февруари 2018
Цветя
0
10269
1 2 3 4 5
 

Цветето е гордост за колекционери

В изключително малкия род Clivia на семейство Кокичеви, са поместени едва 5 вида (C. nobilis, C. miniata, C. gardenii, C. caulescens и C. Mirabilis). Всички те произхождат от южната част на Африка. Растенията са открити и описани още през XVIII век.

Тогава цветето било символ на заможност и аристократичност. Днес C. miniata е достъпна. На пазара предстой да се появят разцъфнали растения в топли оранжеви, жълти и червени цветове. Цената им започва от 15-20 лв. в зависимост от размера на растението.

Как да се грижим за нея, докато цъфти?

Отглеждането на кливията е сравнително просто. Почвата трябва да засъхва между поливките. Да не се допуска преовлажняване.

Подхранва се веднъж месечно в периода на цъфтеж с тор за цъфтящи със съдържание на NPK 20:20:20 и по време на активната вегетация. За по-дълготраен цъфтеж се препоръчва светло помещение с умерена температура около 20-25 градуса.

Цветчетата се отварят последователно. На един цветонос обикновено има 10-12 цветчета, но броят им може да достигне 30. При опрашване всяко цветче образува плодче със семена.

Първоначално са зелени, но с времето узряват и почервеняват. Узряването трае около година.

Семенното размножаване на кливията става бавно. Пълният цикъл на покълване, прорастване и индивидуално развитие отнема около 18 месеца след засяването. Получените растения цъфтят за пръв път след 3 до 5 години.

В градината да е на шарена сянка

След преминаване на опасността от мраз кливията ще се чувства най-добре на шарена сянка в градината.

Засъхванията на почвата между две поливки са от изключителна важност за въздушния режим на кореновата система. Сочните и месести корени загниват бързо при преовлажняване. Добра хрумка е между саксията и подложката да се постави дренаж, така че излишната вода да се оттича свободно, а ако се задържи в подложката, да няма допир с корените. Листата се забърсват с влажна кърпа от време на време. Оросяване също няма да навреди.

През късната есен, преди температурите да паднат драстично кливията трябва да се прибере и да й се даде почивка. Помещението да е хладно (около 10 градуса), но светло. Поливките се намаляват драстично, а тор не се дава. За млади растения периодът на покой е кратък - около 2 месеца. По-възрастните индивиди имат нужда от по-дълга почивка.

Как да провокираме нов цъфтеж?

Калият е най-важният елемент

След двумесечното наказание поливките се възстановяват постепенно. Количеството вода в началото е малко и се увеличава в зависимост от развитието. При първа проява на нов растеж цветето се мести на по-топло. Започва и подхранване. Цветоносното стъбло ще се оформи бързо и резултатът няма да закъснее. Към края на януари и началото на февруари кливията отново ще разъфне.

Ако цветето упорито отказва да образува цветонос, ще се наложи да го излъжете. На първо място трябва да се преосмисли количеството на азота. Драстичното му намаляване ще забави вегетативния растеж. Калият е най-важният елемент за цветовете. Увеличете неговата концентрация. Поливките със сравнително по-топла вода от обикновено също ще помогнат.

Пресажда се рядко

Отказва да цъфти известно време

Кливията не обича пресаждането и преболедува местенето като отказва да цъфти известно време. Пресаждане се извършва при необходимост през 2-3 години и то само, ако се налага.

Когато корените на растението започнат да излизат през дренажните отвори на саксията и след прецъфтяване на цветовете е време за нова саксия. Тя трябва да бъде по- дълбока отколкото широка с оглед на доброто отцеждане на излишната вода и засъхване на почвения субстрат. Субстратът да е добре отцедлив и с едра фракция, за да се поддържа оптимален въздушен режим на кореновата система

Подходящи почвени смеси са тези за кактуси или сентполии. Към тях може да се добавят кори или керамзит. Преди пресаждане сместа се навлажнява, а след това не се полива известно време. Това е превантивна мярка срещу загниване, ако има наранени корени при пресаждането. Именно това е моментът, в който кливията може да се размножи вегетативно.

Новото растение трябва да има собствена коренова система и поне 4-5 листа. Разделя се от майчиното с помощта на остър нож или като се отчесне внимателно. Засажда се в подходяща дълбока саксия със сравнително малък размер.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
26487
0

Канната е единственият род в семейство Cannaceae. В него са поместени около 50 вида. Растенията произхождат от районите на Централна Америка, Индия и Китай.

60552
0

Гергана Младенова Семейството на бегониите е представено от над 900 вида, произхождащи от тропичните зони. Характерна черта е, че са еднодомни растения,т.е.

47736
0

Campanula isophylla е най-разпространена у нас В семейството на кампанулите (Campanulaceae) са поместени над 500 вида и подвида растения. Всички те се различават по продължителност на живот,

16776
0

Анка Лазарова от Долна Оряховица: Имам магнолия на на 4-5 години и още не е цъфтяла. Каква може да е причината? Магнолиите са красиви дървета, които се разделят на три групи в зависимост от периода

66231
0

Розата заема кралското място сред цветята. И наистина е обидно, когато скъпият розов храст по някаква причина не цъфти, разболява се или съхне. Има няколко грешки,

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1953
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

1998
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа