Кливията е роднина на кокичето

02 февруари 2018
Цветя
0
12717
1 2 3 4 5
 

Цветето е гордост за колекционери

В изключително малкия род Clivia на семейство Кокичеви, са поместени едва 5 вида (C. nobilis, C. miniata, C. gardenii, C. caulescens и C. Mirabilis). Всички те произхождат от южната част на Африка. Растенията са открити и описани още през XVIII век.

Тогава цветето било символ на заможност и аристократичност. Днес C. miniata е достъпна. На пазара предстой да се появят разцъфнали растения в топли оранжеви, жълти и червени цветове. Цената им започва от 15-20 лв. в зависимост от размера на растението.

Как да се грижим за нея, докато цъфти?

Отглеждането на кливията е сравнително просто. Почвата трябва да засъхва между поливките. Да не се допуска преовлажняване.

Подхранва се веднъж месечно в периода на цъфтеж с тор за цъфтящи със съдържание на NPK 20:20:20 и по време на активната вегетация. За по-дълготраен цъфтеж се препоръчва светло помещение с умерена температура около 20-25 градуса.

Цветчетата се отварят последователно. На един цветонос обикновено има 10-12 цветчета, но броят им може да достигне 30. При опрашване всяко цветче образува плодче със семена.

Първоначално са зелени, но с времето узряват и почервеняват. Узряването трае около година.

Семенното размножаване на кливията става бавно. Пълният цикъл на покълване, прорастване и индивидуално развитие отнема около 18 месеца след засяването. Получените растения цъфтят за пръв път след 3 до 5 години.

В градината да е на шарена сянка

След преминаване на опасността от мраз кливията ще се чувства най-добре на шарена сянка в градината.

Засъхванията на почвата между две поливки са от изключителна важност за въздушния режим на кореновата система. Сочните и месести корени загниват бързо при преовлажняване. Добра хрумка е между саксията и подложката да се постави дренаж, така че излишната вода да се оттича свободно, а ако се задържи в подложката, да няма допир с корените. Листата се забърсват с влажна кърпа от време на време. Оросяване също няма да навреди.

През късната есен, преди температурите да паднат драстично кливията трябва да се прибере и да й се даде почивка. Помещението да е хладно (около 10 градуса), но светло. Поливките се намаляват драстично, а тор не се дава. За млади растения периодът на покой е кратък - около 2 месеца. По-възрастните индивиди имат нужда от по-дълга почивка.

Как да провокираме нов цъфтеж?

Калият е най-важният елемент

След двумесечното наказание поливките се възстановяват постепенно. Количеството вода в началото е малко и се увеличава в зависимост от развитието. При първа проява на нов растеж цветето се мести на по-топло. Започва и подхранване. Цветоносното стъбло ще се оформи бързо и резултатът няма да закъснее. Към края на януари и началото на февруари кливията отново ще разъфне.

Ако цветето упорито отказва да образува цветонос, ще се наложи да го излъжете. На първо място трябва да се преосмисли количеството на азота. Драстичното му намаляване ще забави вегетативния растеж. Калият е най-важният елемент за цветовете. Увеличете неговата концентрация. Поливките със сравнително по-топла вода от обикновено също ще помогнат.

Пресажда се рядко

Отказва да цъфти известно време

Кливията не обича пресаждането и преболедува местенето като отказва да цъфти известно време. Пресаждане се извършва при необходимост през 2-3 години и то само, ако се налага.

Когато корените на растението започнат да излизат през дренажните отвори на саксията и след прецъфтяване на цветовете е време за нова саксия. Тя трябва да бъде по- дълбока отколкото широка с оглед на доброто отцеждане на излишната вода и засъхване на почвения субстрат. Субстратът да е добре отцедлив и с едра фракция, за да се поддържа оптимален въздушен режим на кореновата система

Подходящи почвени смеси са тези за кактуси или сентполии. Към тях може да се добавят кори или керамзит. Преди пресаждане сместа се навлажнява, а след това не се полива известно време. Това е превантивна мярка срещу загниване, ако има наранени корени при пресаждането. Именно това е моментът, в който кливията може да се размножи вегетативно.

Новото растение трябва да има собствена коренова система и поне 4-5 листа. Разделя се от майчиното с помощта на остър нож или като се отчесне внимателно. Засажда се в подходяща дълбока саксия със сравнително малък размер.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
132633
0

Може би си мислите, че малко късно подхващаме тази тема или пък, че вече е обсъждана милион пъти. Но освен красотата, с която ни радват цветята, те имат и много други качества.

36117
0

Как ги поливате * Споделете опит! Неотменни грижи си остават почистването на прецъфтелите цветове, окапалите листа и пречупените клонки. Подхранването на едногодишните цветя си продължава по схема

36009
0

* Сега нуждата от калий и фосфор е по-голяма До 15 август плодните дървета и храсти се подхранват за последен път през тази година. Рядко се замисляме обаче,

42669
0

Лилиумът е едно от най-популярните цветя за букети и аранжировки. Много хора си мислят, че отглеждането му е голяма философия, а всъщност това въобще не е така.

40572
0

Каквото и да си говорим, годината е много благодатна (с малки изключения) за цветята. Затова не пропускайте да почиствате прецъфтелите цветове и пожълтелите листа,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2709
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа