Кои сортове лози не издържат студ

02 февруари 2018
В лозята
0
20313
Няма снимка
Направете ревизия на пъпките, колкото и топло да е денем - когато са живи, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен
 

От силни зимни студове най-често се наблюдава измръзване на пъпките и мног рядко на цели лози.

Степента на повредите обаче винаги зависи от биологията на сорта, силата и продължителността на студа, релефът на мястото, формировката.

У нас е доказано, че високодобивните и десертните сортове са по-слабо студоустойчиви.

С относително по-висока устойчивост са Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг, Шардоне, Памид, Шевка и др.

Към сортовете със средна студоустойчивост спадат Мерло, Мавруд, Широка Мелнишка лоза, Гъмза, Тамянка и др.

Чувствителни на студ са Болгар, Суперран Болгар, Надежда, Плевен, Кардинал, Палиери, Димят, Юниблан и др.

Директните сортове, които все още масово се отглеждат по дворовете в селата, са с по-висока студоустойчивост от културната лоза.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17°С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21°С.

Тези на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на мраз от главните пъпки.

Още по-студоустойчиви са черното око, ъгловите и спящите пъпки.

В години, когато има съмнение за измръзване на лозите, трябва преди резитбата да се установи степента на повредите, защото външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите.

Писали сме, че трябва да се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които да се оставят при стайна температура - 18-20 С за поне две денонощия. С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

По този начин се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите. 

Ако дървесината е засегната - тя почернява. При силни студове по стъблата може да се появят отоци - чрез тях лози и асми се стремят да възстановят повредените си тъкани.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
486
0

За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

549
0

Най-важните съвети на д-р инж. техн. Николай Бакалов Тази година лятото беше дъждовно, а август започна със слънце. Надеждата на лозарите и винарите е да се задържи хубавото време и гроздето да

13698
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13887
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

42003
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2763
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Нищо няма да ме спре!”, казва през сълзи таткото на загиналото момиченце - тенорът Веселин Вачев Събраха се 2/3 от необходимите 15 хил. евро, за да могат родителите на 7-годишната Вивиан Вачева да заведат наказателно дело срещу турския хотелски комплекс Aquasis De Luxe Resort & Spa. Детето загуби живота си на 7 юни в аквапарка - друго дете се

Щастлив съм от избора, който направих. Ставам част от сериозен проект. Нямам търпение да изляза на терена с екипа на новия си отбор. От известно време водехме преговори и в последния ден от трансферния прозорец офертата беше конкретна. Тук намерих опитен екип, амбициозен клуб и обединен отбор. Със сигурност ще опитаме да постигнем максимума и

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа