Кои сортове лози не издържат студ

02 февруари 2018
В лозята
0
13734
Няма снимка
Направете ревизия на пъпките, колкото и топло да е денем - когато са живи, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен
 

От силни зимни студове най-често се наблюдава измръзване на пъпките и мног рядко на цели лози.

Степента на повредите обаче винаги зависи от биологията на сорта, силата и продължителността на студа, релефът на мястото, формировката.

У нас е доказано, че високодобивните и десертните сортове са по-слабо студоустойчиви.

С относително по-висока устойчивост са Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг, Шардоне, Памид, Шевка и др.

Към сортовете със средна студоустойчивост спадат Мерло, Мавруд, Широка Мелнишка лоза, Гъмза, Тамянка и др.

Чувствителни на студ са Болгар, Суперран Болгар, Надежда, Плевен, Кардинал, Палиери, Димят, Юниблан и др.

Директните сортове, които все още масово се отглеждат по дворовете в селата, са с по-висока студоустойчивост от културната лоза.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17°С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21°С.

Тези на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на мраз от главните пъпки.

Още по-студоустойчиви са черното око, ъгловите и спящите пъпки.

В години, когато има съмнение за измръзване на лозите, трябва преди резитбата да се установи степента на повредите, защото външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите.

Писали сме, че трябва да се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които да се оставят при стайна температура - 18-20 С за поне две денонощия. С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат свежо зелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

По този начин се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите. 

Ако дървесината е засегната - тя почернява. При силни студове по стъблата може да се появят отоци - чрез тях лози и асми се стремят да възстановят повредените си тъкани.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
5346
0

Изгражда се за 4-5 години - как става това Двустранният хоризонтален високостъблен кордон е по-подходящ за по-големи лозови насаждения и затова е предпочитан при промишленото производство на грозде.

10188
0

Обикновено през настъпващия вече почти пролетен месец март се събуждат и немалка част от вредителите в лозовите насаждения. И тази пролет има опасност от листозаивачки, листни въшки, молци,

18054
0

От елитния винар от столичния квартал Княжево Лъчо Нинов - След доста четене на специализирани форуми и книжки и вече 5-годишен опит, си избрах, казва той,

3663
0

Проверете за петна от антракноза по най-долните междувъзлия на леторастите Първите растителнозащитни пръскания в началото на вегетацията на лозата се провеждат първо в насажденията с установени

13707
0

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Още от Фермер
2952
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

981
0

Започналите в неделя снеговалежи ще продължат почти през цялата седмица и се очаква да натрупа на места до 50 см, съобщиха от метеорологичния офис на TV-MET.

8658
0

Фирмата, която купува ЧЕЗ е 100% собственост на Гинка Върбакова. Пред  Нова телевизия бизнесдамата от Пазарджик категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в

1404
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

1152
0

Научен колектив от Института по зеленчукови култури в Пловдив създаде пипер, в който сухото вещество достига до 10 процента. При познатите досега сортове е 4-5%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.