Популярността на роботите култиватори за специални култури е нараснала, поради голямата необходимост от тях, твърди Стивън Фенимор, специалист в Калифорнийския университет в Дейвис. Специалните култури са например салата, броколи, домати и лук.

Ръчният труд е твърде скъп

Необходимостта от роботизирани проектори е свързана с два проблема. Един от тях е липсата на хербициди, които могат да се използват за специални култури. Вторият проблем е, че ръчното плевене е доста по-скъпо. Без пестициди земеделските производители трябва да наемат хора за обработка на полето.

Ръчното плевене е бавно и скъпо: може да струва от 150 до 300 долара на 0,5 хектара. Това насърчава производителите да търсят роботи култиватори.

"Работя с роботи за плевене в продължение на около 10 години, тази технология наистина започва да се използва в търговската мрежа", казва Фенимор. "Има икономически стимул да се развива тази възможност".

Фенимор работи с университетски учени и компании за разработване и тестване на роботи култиватори. Тези машини използват малки остриета за почистване на плевелите, без да засягат културите. Технологията все още не е съвсем прецизилана, но тя се подобрява всяка година.

Роботите не обичат изненадите

Култиваторите са програмирани да разпознават модели, така че да разграничат растението от почвата. Сега обаче все още е трудно да разберат разликата между плевелите и културите. Въпреки това, някои компании вече успешно тренират машини, за да разграничат плевел от салата например. Фенимор работи с университетски инженери върху система за маркиране на култури, които култиваторите да избягват.

"Само първата версия на тези машини е готова и има големи възможности за подобрение. Изискването е стопаните да бъдат по-прецизни при засаждането на културите. Лехите трябва да са прави, чисти и по-последователни, защото роботите не обичат изненадите. "

Сега роботизираните култиватори струват на пазара от 120 до 175 хиляди долара, А за някои калифорнийски фермери това е най-доброто дългосрочно решение, в сравнение с плевенето на ръка. Други смятат, че тази технология все още е твърде скъпа, те чакат тя да стане по-добра и по-евтина.

Роботите са много по-добри от хербицидите

Ученият вярва, че роботизираното плевене е бъдещето на специализираните култури. Поради високите разходи за труд и стимулите за биологични храни, европейските производители вече използват роботизирани култиватори.

"Вярвам, че роботите са по-добри от хербицидите, защото електрониката е гъвкава и може лесно да бъде осъвременена ", казва той. " Ние непрекъснато актуализираме нашите телефони и компютри, което е знак за надеждна и гъвкава технология".

По материали от ScienceDaily