Робот култиватор - бъдещето на плевенето вече е тук

03 февруари 2018
Агротехника
0
11025
1 2 3
 

Популярността на роботите култиватори за специални култури е нараснала, поради голямата необходимост от тях, твърди Стивън Фенимор, специалист в Калифорнийския университет в Дейвис. Специалните култури са например салата, броколи, домати и лук.

Ръчният труд е твърде скъп

Необходимостта от роботизирани проектори е свързана с два проблема. Един от тях е липсата на хербициди, които могат да се използват за специални култури. Вторият проблем е, че ръчното плевене е доста по-скъпо. Без пестициди земеделските производители трябва да наемат хора за обработка на полето.

Ръчното плевене е бавно и скъпо: може да струва от 150 до 300 долара на 0,5 хектара. Това насърчава производителите да търсят роботи култиватори.

"Работя с роботи за плевене в продължение на около 10 години, тази технология наистина започва да се използва в търговската мрежа", казва Фенимор. "Има икономически стимул да се развива тази възможност".

Фенимор работи с университетски учени и компании за разработване и тестване на роботи култиватори. Тези машини използват малки остриета за почистване на плевелите, без да засягат културите. Технологията все още не е съвсем прецизилана, но тя се подобрява всяка година.

Роботите не обичат изненадите

Култиваторите са програмирани да разпознават модели, така че да разграничат растението от почвата. Сега обаче все още е трудно да разберат разликата между плевелите и културите. Въпреки това, някои компании вече успешно тренират машини, за да разграничат плевел от салата например. Фенимор работи с университетски инженери върху система за маркиране на култури, които култиваторите да избягват.

"Само първата версия на тези машини е готова и има големи възможности за подобрение. Изискването е стопаните да бъдат по-прецизни при засаждането на културите. Лехите трябва да са прави, чисти и по-последователни, защото роботите не обичат изненадите. "

Сега роботизираните култиватори струват на пазара от 120 до 175 хиляди долара, А за някои калифорнийски фермери това е най-доброто дългосрочно решение, в сравнение с плевенето на ръка. Други смятат, че тази технология все още е твърде скъпа, те чакат тя да стане по-добра и по-евтина.

Роботите са много по-добри от хербицидите

Ученият вярва, че роботизираното плевене е бъдещето на специализираните култури. Поради високите разходи за труд и стимулите за биологични храни, европейските производители вече използват роботизирани култиватори.

"Вярвам, че роботите са по-добри от хербицидите, защото електрониката е гъвкава и може лесно да бъде осъвременена ", казва той. " Ние непрекъснато актуализираме нашите телефони и компютри, което е знак за надеждна и гъвкава технология".

По материали от ScienceDaily

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
4176
0

Предстоящи онлайн търгове Дата на откриване: 11 юни Дата на затваряне: 18 юни 2018 Ден на инспекцията: събота 16 юни от 9.00 до 15.00 часа Повече от 75 трактора и селскостопанска техника в този търг!

11547
0

Световната иновация пренася до 15 кг препарати и обработва 10 дка за 15 минути Диана Ванчева Летяща новост за иновативна растителна защита на БАТА АГРО тази година е SY141HR .

4707
0

От 15 май на международното селскостопанско изложение в Стара Загора - дъжд от премиери на нови високотехнологични разработки и идеи за успешен агробизнес Любомир Коралов Този сезон БАТА АГРО

3150
0

Петрус е изключителен представител за България на италианската фирма SAVI - производител на резервоари и ведомствени бензиностанции. Най-новият продукт на компанията е GIAN SAVI BOX 70 - двустенен

7830
0

Над 200 фирми от страната и чужбина участват тази година на изложението в Стара Загора с надеждата да намерят нови клиенти Ася Василева наш спец. пратеник Изложението за земеделска техника и

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3582
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2034
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2043
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа