Робот култиватор - бъдещето на плевенето вече е тук

03 февруари 2018
Агротехника
0
12996
1 2 3
 

Популярността на роботите култиватори за специални култури е нараснала, поради голямата необходимост от тях, твърди Стивън Фенимор, специалист в Калифорнийския университет в Дейвис. Специалните култури са например салата, броколи, домати и лук.

Ръчният труд е твърде скъп

Необходимостта от роботизирани проектори е свързана с два проблема. Един от тях е липсата на хербициди, които могат да се използват за специални култури. Вторият проблем е, че ръчното плевене е доста по-скъпо. Без пестициди земеделските производители трябва да наемат хора за обработка на полето.

Ръчното плевене е бавно и скъпо: може да струва от 150 до 300 долара на 0,5 хектара. Това насърчава производителите да търсят роботи култиватори.

"Работя с роботи за плевене в продължение на около 10 години, тази технология наистина започва да се използва в търговската мрежа", казва Фенимор. "Има икономически стимул да се развива тази възможност".

Фенимор работи с университетски учени и компании за разработване и тестване на роботи култиватори. Тези машини използват малки остриета за почистване на плевелите, без да засягат културите. Технологията все още не е съвсем прецизилана, но тя се подобрява всяка година.

Роботите не обичат изненадите

Култиваторите са програмирани да разпознават модели, така че да разграничат растението от почвата. Сега обаче все още е трудно да разберат разликата между плевелите и културите. Въпреки това, някои компании вече успешно тренират машини, за да разграничат плевел от салата например. Фенимор работи с университетски инженери върху система за маркиране на култури, които култиваторите да избягват.

"Само първата версия на тези машини е готова и има големи възможности за подобрение. Изискването е стопаните да бъдат по-прецизни при засаждането на културите. Лехите трябва да са прави, чисти и по-последователни, защото роботите не обичат изненадите. "

Сега роботизираните култиватори струват на пазара от 120 до 175 хиляди долара, А за някои калифорнийски фермери това е най-доброто дългосрочно решение, в сравнение с плевенето на ръка. Други смятат, че тази технология все още е твърде скъпа, те чакат тя да стане по-добра и по-евтина.

Роботите са много по-добри от хербицидите

Ученият вярва, че роботизираното плевене е бъдещето на специализираните култури. Поради високите разходи за труд и стимулите за биологични храни, европейските производители вече използват роботизирани култиватори.

"Вярвам, че роботите са по-добри от хербицидите, защото електрониката е гъвкава и може лесно да бъде осъвременена ", казва той. " Ние непрекъснато актуализираме нашите телефони и компютри, което е знак за надеждна и гъвкава технология".

По материали от ScienceDaily

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
20124
0

Престижната австрийска марка трактори LINDNER влиза на българските ниви Фирмата предлага иновативни решения в средния мощностен диапазон от 76 до 144 к.с. Фирма УНИВЕРСАЛ-НВГ гр.

6228
0

Компанията за анализ на почвите Teralytic пусна ограничен брой безжични почвени сонди, които трябва да бъдат доставени във времето за засаждане през сезон 2019.

5373
0

Световна премиера в Германия на комбайните Axial Flow 250 Не просто машини, а интелигентни решения за печеливш агробизнес Американският гигант Case IH,

4194
0

Ани Димитрова, по материали на Future farming Улавянето на неблагоприятни промени в растежа и качеството на растенията вероятно ще стане много по-лесно и много по-евтино благодарение на UPS и

36459
0

Възможностите ви позволяват да купите употребявана машина, но не искате да сбъркате Поглед и анализ отвътре ви дават германски специалисти, които разглобяват един Claas Axion 920 до последното

Още от Фермер
603
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

657
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2718
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2727
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа