Добруджанският земеделски институт ще предостави за пролетната кампания сортове фасул от най-новата си селекция - "Блян" и "Устрем", това съобщи пред БТА преди началото на пролетната кампания професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-бобовите култури" в института.

Нахутът е все по-търсен от земеделските ни производители заради програмата за субсидиране на протеиновите култури.

Нахутът е ценен с високото съдържание на протеин и е много препоръчван в диетичното хранене, коментира проф. Киряков.

Сортовете "Блян" и "Устрем" се отличават с високо съдържание на протеин - до 23 на сто,и незаменими аминокиселини. От двата сорта, които могат да се прибират директно с комбайн, селекционната база на института ще пусне за сеитбата общо около пет тона семена. От познатия вече "Елексир", който е първият български сорт фасул, устойчив на бактериен пригор,ще бъдат предоставени три тона семена.

Нахутът става все по-търсен от земеделските ни производители заради програмата за субсидиране на протеиновите култури, съобщи още проф. Киряков. Той е ценен с високото съдържание на протеин и е много препоръчван в диетичното хранене, коментира. Добруджанският земеделски институт може да пусне посевен материал от двата сорта, създадени в селекционната база - "Прогрес" и "Балкан", догодина, поясни ученият.