За надеждността на силозите за зърното трябва да се помисли още на етапа на проектиране

Съвети и препоръки на експерти от специализирания портал Elevatorist

Грешките при строителството на зърнохранилища, за съжаление, не са редки.

Понякога те дори водят до разрушаване на металните силози. Причини за това могат да бъдат не само недобросъвестността на фирмата, която ги изгражда, или използването на некачествени материали, а и грешка на фермера, изначално заложена в разчетите и плановете. Ще се спрем на онези моменти, които могат да възпрепятстват пълноценната експлоатация на мощностите на зърнохранилището.

Металните силози за съхраняване на зърно е прието да се разделят на фермерски и комерсиални. Първите, по принцип, нямат подсилващи ребра и са пресметнати за еднократно напълване със зърно и многократно постепенно изпразване, тоест за обслужване на потребностите на конкретно стопанство.

Вторите са универсални съоръжения с дебели стенни панели, подсилени с ребра за твърдост, пресметнати за широк спектър технологични задачи. За допълнително предимство се смята по-високата издръжливост към атмосферните условия. Но това разделение в известен смисъл е условно, тъй като болшинството проекти имат свои индивидуални особености, зависещи от желанията и нуждите на клиента.

Наличието или липсата на едни или други конструктивни особености трябва да се приведе към единен знаменател, от който да се ръководим в бъдеще. Металните силози за съхраняване на зърното трябва да служат не по-малко от 25-30 години в климатичните условия на конкретния район, в който ще се намира бъдещият обект, и да издържат планираната при проектирането интензивност на експлоатацията. Излишната икономия води до възможно най-неприятни последствия - в това лесно ще се убедим, като видим хилядите фотографии в Интернет на разрушени метални зърнохранилища.

НАЙ-ВАЖНОТО Е ПРОЕКТЪТ

При проектирането на бъдещото съоръжение задължително трябва да се вземат предвид следните обстоятелства:

въздействието на зърното вътре в хранилището и върху стените му;

броят на циклите на частично и пълно изпразване;

въздействието на насипното състояние на зърното;

пресмятане на максимално допустимия наклон;

атмосферните условия;

особеностите на почвата на територията, където се планира изграждането на елеватора.

Разбира се, съоръжения от такъв вид обикновено се проектират от наети проектантски организации или специализирани отдели в големите компании. Но няма да бъде излишно и фермерът да си направи за всеки случай някои изчисления за сверка.

ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ

При избора на изпълнител също могат да възникнат въпроси, тъй като често в реалността невинаги тази работа се изпълнява от специалисти. Тук има един ясен и ненарушим критерий - монтажистите трябва да имат опит в сглобяването именно на силозни конструкции за съхраняване на зърно. Особено внимание трябва да се обърне на личността на началника на монтажната бригада, който непосредствено отговаря за сглобяването на металните части. В идеалния вариант трябва да се наемат действително най-добрите на пазара, без да се икономисват пари за възнаграждението им. Това не е случай, при който може да се спести.

И най-важното - работите по изливането на фундамента и по монтирането на силозите задължително трябва да бъдат наглеждани от самия фермер или негов специалист.

ФУНДАМЕНТ

Един от най-проблемните моменти е планирането и изливането на основата под металните силози. Обърнете внимание на качеството на бетона и херметика. Първият трябва да има необходимите показатели за здравина, а вторият да бъде термоустойчив. Нерядко в северни райони се използват херметици, предназначени за Южна Европа или обратно. Освен това в процеса на строителството на фундамента могат да възникнат нестандартни ситуации, изискващи оперативни и професионални решения. По-добре е работата да не стига дотам - това означава, че трябва да има добър проект и правилен избор на негов изпълнител. Но този въпрос зависи и от квалификацията на специалистите на изпълнителя. Днес аграрният сектор е почти единствената възможност за печалба на строителните компании, тъй като останалите отрасли са или в криза, или са пропаднали. Така че трябва да се ръководите от един железен принцип - фундаментът трябва да бъде изливан от работници, които имат опит в строителството на обекти от този тип.

ЦЕНА И КАЧЕСТВО НА МЕТАЛА

Върху себестойността на металния силоз оказват влияние два фактора - стойността на метала в конкретната страна производителка и разходите за работна ръка за създаването на единица продукция.

Изхождайки от това, трябва да се разбира, че далеч невинаги по-скъпият вариант ще има по-добро качество в сравнение с по-евтиното оборудване.

Цените на метала могат да варират в зависимост от района и сезона. И тъй като става въпрос за мащабна инвестиция в оборудване за съхраняване на зърното, по-добре е поръчката да направи по-рано. Това ще позволи на компанията производителка да закупи метал в период на ниски цени на пазара, и съответно ще спечелите от цената, без да губите от качеството.

МОДЕЛИРАЙТЕ ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА БЪДЕЩИЯ ОБЕКТ

Необходимо е да имате точни отговори на въпроси от типа: какви култури ще съхранявате, в какъв обем, кога са пиковите моменти на запълване на силоза, какви затруднения могат да възникват, а също - дали зърнохранилището ще бъде ориентирано към еднократно напълване и постепенно изпразване, или ви е необходим универсален силоз, които може редовно да се пълни и изпразва през целия сезон. Това ще ви позволи да определите непосредствените изисквания към металните силози и към необходимото оборудване, както и да избегнете проблеми и неприятни ситуация при експлоатацията.

ЦИНКОВОТО ПОКРИТИЕ

Прието е да се смята, че колкото е по-дебело цинковото покритие на стоманените повърхности, толкова по-здраво и дълготрайно ще бъде съоръжението. Това не е съвсем така, тъй като при дебелина на цинковото покритие повече от 270 грама на кв.м е възможно напукване на слоя при механична обработка. От друга страна, този параметър не е препоръчително да бъде под 270 г на кв. м. По този въпрос е по-добре да се изхожда както от правилни разчети в проекта, така и от опита в експлоатацията на метални силози за съхраняване на зърно конкретно във вашия район.

СНЯГ И ВЯТЪР

Още един спорен момент. Да започнем с това, че повишената издръжливост на покрива на силоза е не само начин да се увеличи устойчивостта на обекта по време на обилни снеговалежи, но и възможност да се поставят транспортни галерии върху съоръжението. Но основното внимание при планирането на този аспект е ориентирано върху защитата от снега. Може да се успокоявате колкото искате, че последното десетилетие се е отличавало с безснежни зими, но обилните снеговалежи у нас се случват доста често и винаги изненадващо. В това отношение лидери са американските производители на силози, които предлагат своята продукция с допустимо натоварване до 200 кг на кв.м. В нашите условия трябва да се ориентирате на стойности не по-ниски от 160 - 180 кг на кв.м. И по-добре не пестете. В това число и за организацията на работата на обекта, тъй като дори и най-силният снеговалеж предоставя достатъчно време за почистването на покрива на силоза.

Плановете за устойчивост на вятър са доста по-сложни, тъй като определянето на конкретния параметър често е възможно само от цифрите, които представя производителят. Тук е по-добре да се ориентирате по опита от експлоатацията на вече действащи обекти, според качеството на системата на ребрата за твърдост и т.н.

Трябва да се има предвид и фактът, че най-висок риск при ветрово натоварване изпитват незапълнените и малкозапълнените метални силози. Тоест много зависи от особеностите на експлоатацията на обекта.

И НАКРАЯ

Построяването на съвременно зърнохранилище изисква солидни капиталовложения. Това е случай, в който трябва да се учите не от собствените си, а от чуждите грешки. На първо място трябва да забравите за понятието "икономия", ако става въпрос за ключовите параметри на бъдещия обект, като например покрив или фундамент. Не бива да използвате неизвестни или съмнителни изпълнители. Само ако чуете фразата: "И така ще мине", си тръгвайте незабавно. И може би един от най-важните критерии е успешният опит на други фермери, които вече са построили и експлоатират подобни силози. И още нещо - запасът на здравина при строителството на зърнохранилището не е каприз, а задължително условие.