Сляпото куче винаги поддържа ходовата си система затворена. То не търпи тунелите му да бъдат отворени и обикновено до 2 часа след разкриване на хода идва на мястото. Първо запушва тунела със земя, а след това го възстановява встрани или под разровеното място.

Опасен вредител е, който копае дълбоки ходове в почвата, като предпочита по-леките почви. Нанася повреди главно на луковични и клубенови зеленчукови и цветни култури. Ако има овощна градина близо до зеленчуковата, сляпото куче се прехвърля на овощните дръвчета, като изгризва корените, което може да причини и изсъхването им.

По механичен начин борбата се води чрез разкопаване на дупките и гнездата и унищожаване на животните в момента, когато дойдат да ги затварят.

По химичен начин борбата се води по няколко начина. Най-често се използват специални капани - примамки от картофи, моркови и други зеленчуци, напрашени с цинков фосфид ( доза от 300-400 г фосфид за 10 кг зеленчуци или ракумин паста и ратимор парафиново блокче)

Примамките се поставят в двата входа на тунела на сляпото куче, след като тунелът се разрови. После входовете се заравят, а сляпото куче, преминавайки през тунела, изяжда примамката.

Работете винаги с ръкавици, защото неприятелят е с много силно обоняние.