Ще е подходящо за производство на зеленчуков разсад в оранжериите

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

В началото на третото десетдневие на януари настъпи съществено понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. На много места в страната падналите валежи образуваха снежна покривка и подобриха условията за зимуване на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Настъпилото застудяване възпрепятства ненавременната вегетацията при есенните посеви в югоизточните райони, където температурите в края на второто десетдневие се задържаха сравнително високи, около биологичния минимум необходим за развитието на зимните житни култури.

През последната седмица от януари се прогнозира постепенно повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от следващия седемдневен период температурите ще бъдат близки до нормата за третото десетдневие на януари и ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения. Прогнозираните минимални стойности, от порядъка на минус 8-10градуса, са над критичните за зимните житни култури и рапицата. По-голямата част от пшеницата и ечемика зимуват във фаза братене. Малка част от тях, главно късно засетите посеви, са във фаза трети лист. Рапицата през есенната си вегетация встъпи в подходяща фаза за зимуване - фаза розетка.

В края на периода се прогнозира повишение на температурите и голяма част от есенните посеви в полските райони отново ще останат без защитна снежна покривка.

През повечето дни от периода валежи не се очакват и условията ще позволяват провеждане на резитби в овощните насаждения.

Третото десетдневие на януари е подходящ срок при оранжерийни условия за сеитба на семена за производството на зеленчуков разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Продължителността на разсадния период при доматите е около 80 дни, при пипера и патладжана - 75-85 дни. Разсадът трябва да бъде готов за разсаждане на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус -0,5 градуса са опасни за вегетативните органи на доматите, краставиците и др.). При оптимални сеитбени срокове разсадът от домати е готов за разсаждане обикновено през втората половина на април, a този на пипера и патладжана - през първото десетдневие на май.