През януари в култивационните съоръжения започва отглеждането на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Сеитбата на семената трябва да се проведе в срокове съобразени с продължителността на разсадния период, климатичните особености на дадения район и най-благоприятният период, когато разсадът от даден вид и сорт може да бъде засаден на постоянно място.

Разсадът трябва да бъде готов за разсаждане на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани (температури под минус -0,5 градуса са опасни за вегетативните органи на доматите, краставиците и др.).

Обикновено семената на доматите се засяват в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02. Сеитбената норма за доматите на площ 1 кв. м е 3 грама, за пипера – 15-18 грама, за патладжана - 6-8 грама. Важно значение за производството на здрав и качествен разсад е използването на добре обеззаразени семена и почвена смес.

При отглеждането на разсада, за да не се допусне етиолиране на растенията, трябва да се спазва определен топлинен и поливен режим.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 25 януари.