1. Празнични “камбанки”
Продукти: 100 г шунка-слайс или мек салам, 50 г кашкавал (ако искате можете да използвате топено сирене), 1/2 морков, 1 скилидка чесън, майонеза на вкус
Приготвяне: Колбасът се нарязва на тънко и отнего се завиват фунийки - “камбанките”. Закрепете отстрани с клечка за зъби. На ситно ренде настържете моркова, кашкавала, а чесъна го прекарайте през преса. Разбъркайте и подправете с майонезата. С получената смес напълнете фунийките. В средата поставете парченце маслина или капка кетчуп за разкош.
2. Тарталети с рулца от раци и маслини
Продукти: 250 г рулца от раци, 250 г маслини без костилки, 3 суп. лъж. лека майонеза, 50 г кашкавал, зелени подправки на вкус, 10-15 тарталети
Приготвяне: В блендер смелете първо рачешкото месо, а после и маслините. Разбъркайте добре и подправете с майонезата. Можете да добавите и няколко капки лимонов сок. С получената смес напълнете тарталетите. Украсете с настърган кашкавал и клонки магданоз.
3. Пълнени калмари
Продукти: 4 туби на калмар, предварително почистени, 6 средно големи яйца, 300 г гъби, връзка копър, 150 г по-твърд кашкавал, сол и млян черен пипер на вкус
Приготвяне: Гъбите се нарязват на филии, кашкавалът се настъргва, а копърът се реже на ситно.
В тенджерка сипете 2 суп. лъж. олио и на средно силен котлон ги задушавайте за 5 мин. при непрекъснато бъркане до омекване. Разбийте яйцата и ги прибавете към гъбите. Подправете със сол и черен пипер. Бъркайте сместа с дървена лопатка докато не се стегне. Добавете копъра и кашвалала.
Напълнете тубите на калмарите със сместа. “Затворете” с помощта на клечки за зъби. Подредете в предварително намазнена тавичка, напръскайте отгоре с малко олио или зехтин и поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 20 минути.
Могат да се сервират както топли, така и студени.
4. Пълнени домати
Продукти: 10 средно големи домати, 250 г извара, 2 пера зелен лук, копър и магданоз на вкус, 1 скилидка чесън, 1/2 суп. лъж. майонеза, сол на вкус
Приготвяне: С остър нож внимателно изрежете капачета на доматите. С малка лъжичка внимателно издълбайте “чашките”. Една хитрост: поставяме издълбаните домати върху домакинска хартия с отвора надолу, за да се изцедят, а през това време приготвяме пълнежа.
Смачкваме старателно изварата с вилица. Добавяме ситно нарязаните магданоз и копър, смачкания чесън, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре. С помощта на чаена лъжичка пълним доматите с получената смес. Украсяваме по желание. Можем и да им върнем капачетата отгоре.
5. Канапе с колбас
Продукти: 1/2 багета, 80 г топено сирене, 400 г чери-домати, 300 г мек колбас
Приготвяне: Багетата се нарязва на филии и се намазва с топеното сирене. Доматите се нарязват на половинки. Върху коктейлни шпаги нанижете домат, тънко парче салам, хляба и пак колбас. Между тях може да украсите с клонки копър.
Коментари