Пеларгониум

Противно на очакванията, че пеларгониумите се размножават само чрез резници, възможно e и засяването на семена. Растения, размножени по този начин, започват да цъфтят през юни.

Семената се изсяват слято в тънък пласт торф, примесен с фин пясък. Покриват се съвсем леко. До поникването температурата се поддържа около 24 градуса. След 10-12 дни растенията се подават над почвената повърхност. Тогава температурата се понижава. Когато се развият добре, поне 2-3 същински листa се пикират в отделни саксийки.

Декоративен грах

Семената са едри и имат нужда от повече влага. Затова се засяват индивидуално в саксийки 9 или 10,5. Почвеният субстрат е съставен от торф и фин пясък. Дълбочината на засяване е около 5-6 см.Температурата се поддържа около 12 градуса, поникването на растенията става след 12-14 дни. Не е необходимо добълнително осветление или отопление.

Далия

Засяват се по 2-3 семенца в отделни саксийки. Към торфения субстрат се прибавя вермикулит. Температурата се поддържа между 18 и 21 градуса в продължение на двайсетина дни - толкова отнема на семената да поникнат. Температурата се занижава с няколко градуса и се вземат мерки срещу гниене.

В зависимост от сорта растенията ще зацъфтят най-рано през юли.

Делфиниум

Семената на делфиниума се засяват плитко в торфен субстрат. Покриват се единствено с тънък слой вермикулит. За да се предизвика покълване, трябва да се излъжат. Затова, както са засяти, се поставят в хладилник за 3 седмици. След това температурата се поддържа около 15-20 градуса. Поникването трае до 28 дни в тези условия.

Колеус или копривка

Семената на колеуса се изсяват слято или по отделно. При гъст разсад растенията се пикират задължително.

Не бива да се засяват дълбоко. Покриват се само с тънък слой вермикулит или пресят торф. Поникването трае 10-20 дни в зависимост от температурата (19-25 градуса).

След пикирането или при достатъчно нарастване на стъблото растенията се пикират, за да се разклонят.

Aквилегия (кандилки)

Засяването на семена от аквилегия може да се извърши през пролетта на открито или сега, но в контролирани условия. Семената не се покриват, а само леко се притискат.

Методът е сходен с горните, с тази разлика, че семената трябва да постоят в хладилник по-дълго време - 8-12 седмици. След изтичането им температурата се повишава до 18-20 градуса. Поникването е бързо, а младите растения могат да се разсадят направо в градината около края на април.

Лавандула

Семената на лавандулата се засяват в края на януари и през февруари. Те се изсяват по повурхността на торфен субстрат, леко се притискат и се покриват с тънък слой вермикулит. Поникването отнема около 20 дни при температура 20-25 градуса. Преди засаждането на постоянно място семеначетата се пикират в отделни саксийки, а температурата се понижава. Засаждане се извършва след като премине опасността от късни мразове в зависимост от района.

Мащерка

Семената на това растение са толкова дребни, че доста често се препоръчва смесването им с фин пясък преди засяване. Съотношението е 4:1 в полза на пясъка. Практикува се, защото иначе се получава струпване на много семена на малка площ. Растенията се пикират и доотглеждат преди да се засадят на постоянно място. (ХФ)