Осигуряването на пчелните семейства с доброкачествена (медна) храна, както и с млади, неизтощени пчели е най-сигурна застраховка от неприятен, фатален край. Много по-лесно се създава силно семейство, отколкото да спасяваш семейство, стигнало (преживяло) до пролетта, но с редица неблагополучия и с напълно износени пчели, напомнят специалистите fт pcheli.bg.

Най-неприятно се изживява смъртта на едно семейство, умряло от глад. Особено, когато то е било силно и е харчело много. При такива семейства размножителният период започва рано – в началото на януари. Провокира се обикновено от един-два топли дни, които отприщват яйцеснасянето на майката. Семейството харчи много, но храната свършва. Гладната смърт е неизбежна.

Има и други видове гладна смърт - при наличие на качествена храна. Например, в някои семейства със стари майки. Старата майка е слабо подвижна , объркана, често пъти не следва движението на зимното кълбо. Най-парадоксалното е, че тя тръгва в "обратна посока", напуска кълбото и не се завръща. Пчелите трудно напускат майката, каквато и да е тя. Старата майка често е причина пчелното кълбо да се разцепи на два дяла и да тръгне в две различни посоки. Старата майка проявява елементи на тежка деградация с несинхронни инстинкти, които в крайна сметка довеждат семейството до фатален край. Критериите за стара и негодна майка се промениха през последните години. Има научни потвърждения, че едногодишната майка може да бъде биологично остаряла – увредена, ако нейното раждане е настъпило по време на летните горещини. Горещините изключително много увреждат както пчелите (пилото), така и майките. He случайно роевите маточници се изграждат по краищата на най-хладните участъци. Ето защо ни съветват да организираме майкопроизводството към края на последната главна паша, т.е. говори се за късно изваждане на майки. Има още причини, които довеждат до тежки разтройства през зимно-пролетния сезон. Непосредствено преди влизане на пчелните семейства в зимния период или по време на самия зимен период, та дори през зимно-пролетния период, се появяват тихи и бурни кражби между пчелните семейства, в резултат на което част от медовите запаси изчезват (частично или напълно).

Така възникналите кражби са тежко бедствие, което може да доведе до унищожение дори на целия пчелин. Особено опасни са така наречените "тихи кражби", които обикновено са незабелязани. Както е известно, кражбите предизвикват бурен летателен процес със свръх-напрежение в пчелина, те имитират силна паша. B някои пчелни семейства постъпва неочаквано много течен мед, който заема килийките в т.нар. “ложа”. Пчелите зимуват като в ледени пити. Този откраднат мед, извънредно постъпил в пчелното семейство, може да възбуди пчелите и майката и тя да започне ненормално, ранно яйцеснасяне. Често топлите дни, през които се осъществяват кражбите, се сменят с изключително студени зимни дни с много ниски температури, през които откраднатият мед, незапечатан и извън пчелното кълбо, бързо кристализира и става негоден за консумация. През това време ограбените семейства са заплашени от гладна смърт.

През последните години пчелният грабеж стана още по-голямо бедствие, защото пчелните семейства, т.е. пчелините, са на гъсто събрани в населените места. Съществува една пренаселеност с всичките й отрицателни явления, проявяващи се между пчелините, т.е. между пчелните семейства. През последните години загинаха много пчелни семейства от вароатоза. Не съществнуват достатъчно сигурни средства, които да я ограничават в такава степен, че тя да не носи съществени загуби.Тя довежда до голяма инвалидност и тежки последствия.

Защо умират пчелните семейства през зимно-пролетния период? Отговорът е: предимно от глад и недоимъчно хранене с лоша храна.

B пчеларството няма готови рецепти, но има биологични инстинкти, които трябва добре да се познават. За да говорим, например, за зимно-пролетно благополучие на едно семейство, то трябва да има най-малко 30 000 - 42 000 млади пчели, изведени през август - септември и невзели никакво участие в изтощителен труд (не са били кърмачки и нектаросъбирачки). Едно пчелно семейство през септември може да съдържа и 30 000 пчели, но ако те са взели участие в нектаросъбирането и са били кърмачки, означава, че те са амортизирани. Те бавно и сигурно ще умрат. Te не могат да бъдат отново кърмачки, дори да доживеят до пролетта. Te само заблуждават пчеларя и имитират силно семейство.