Те определят себе си като хора с кръвна група "Пчелар" и ще работят за защита и опазване на пчелните семейства

Жени Владинова

На 10.01.2018 г. в Областна управа Бургас, седем пчелари - ентусиасти, поставиха основите на "Пчеларско сдружение Бургас". На учредителното събрание присъстваха 20-ина пчелари от Бургаска област. За председател на Управителния съвет единодушно бе избран д-р Пламен Димитров. А членове на УС са Емил Янев, Павлина Кесерджиева, Георги Кръстев, Георги Атанасов, Янчо Червенков и Ангел Ангелов.

Какви са целите на "Пчеларско сдружение - Бургас". Инициативните млади хора ще работят в следните направления:

0 подпомагане, развиване, образоване и защитаване интересите на пчеларите;

0 защитаване и опазване на пчелните семейства;

0 поддържане екологичното равновесие в природата;

0 създаване и опазване на медоносната растителност;

0 организиране мероприятия, свързани с доставка на консумативи и реализация на пчеларска продукция;

0 организиране на мероприятия по образование на подрастващото поколение.

Регистрирането на сдружение, според учредителите, не е моментна прищявка, а отдавна чакано и търсено обединяване. Младите пчелари са убедени, че областен град като Бургас има нужда от силно и работещо пчеларско дружество. Те са убедени, че пчеларите в областта трябва си оказват подкрепа, а комуникация по между им да се подобри особено при наличието на толкова полезна информация, която могат да споделят, категорични са учредителите на "Пчеларско сдружение Бургас". Те вече планират провеждане на обучителни лекции за пчелари, водени от научни работници, държавна администрация и изявени пчелари. Ще се правят и посещения на терен с цел запознаване с добрите пчеларски практики

И не на последно място сдружението ще работни за сближаване на членовете на дружеството.

Отворените пазари на Европа са непосилно предизвикателно за всеки от тях, разглеждан по единично. Но ако са обединени, младите пчелари са убедени, че могат да предложат високо конкурентни, качествени пчелни продукти. И то на достойна цена, продукти, които по нищо няма да отстъпват западноевропейските.

"Пчеларско сдружение Бургас" ще участва активно и при осъществяване на инициативи за популяризиране здравословния начин на живот, здравословното хранене и употребата на храни местно производство. Новоучреденото пчеларско сдружение в Бургас се надява да получи подкрепа от ОД "Земеделие"- Бургас, както и от общините от Бургаска област.

Членовете на сдружението са млади и амбициозни професионалисти, развиващи се в различни направления, придобили знания и умения в различни сфери. Освен че са пчелари по професия сред членовете на сдружението има квалифицирани ветеринари, инженери, икономисти, управленци и маркетолози, софтуерни специалисти, вече обединили своите знания и умения с цел проспериране на пчеларския сектор.

За личната история на учредителите на "Пчеларско сдружение Бургас" четете в новия брой на в. "Български фермер"  на 25 януари