През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни, сочи прогнозата на националния институт по метеорология и хидрология.

През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната – дъжд. Очакват се значителни валежи, образуване снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания.

С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°.

Утре, в по-голямата част от страната, валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България.

Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури – между минус 2° и 3°, по Черноморието до 6-8°.

През нощта срещу вторник в цялата страна снеговалежите ще спрат и над много райони облачността ще се разкъса.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари – от запад ще започне да се повишава.