През зимните месеци пчелното семейство консумира малко вода. През месеците, в които се отглежда пилото и трябва да се доставя вода, може да се приеме консумация от 200 г на ден. Разходът на вода, извън приноса на течност от нектара и от медената роса, се оценява на 20 кг годишно, обясняват специлистите от beetime.co.uk.

Най-важната неорганична съставка от храната на пчелите е водата, наред с органичните храни – мед или захар и прашец. Пчелното семейство намира вода не само в събираните и пренесени в кошера продукти – нектар и медена роса – извън тях водата постоянно се приема и пренася. За разлика от меда, от подхранващите смеси или от цветния прашец водата не се складира в питите.

Водата служи на отделната пчела за транспортиране веществата в тялото й. Тя е абсолютно необходима като разтворител за повечето органични субстанции и соли, както и за процесите на обмяната на веществата в телесните клетки на пчелата.

Консумацията на вода от пчелното семейство се повишава през пролетта, когато в питите трябва да се разрежда сгъстен, отчасти и кристализирал мед или хранителна смес. Колкото повече открито пило има да изхранва едно семейство, толкова повече вода консумира.

През горещите дни в летните месеци водата служи за регулиране на температурата в кошера – с нея се напръскват питите и стените, така че охлаждането от изпарението да доведе до понижаване на температурата.

През летните месеци голяма част от водата в пчелното семейство идва чрез събирането на нектар и медена роса. По това време и при подхранването на пчелите има излишък от вода. С бързо трептене на крилете си обаче вентилиращите пчели създават въздушна циркулация на входния отвор, и така се извежда водата от кошера. Излишната вода от подхранването на пчелите с разредени разтвори се изнася постоянно. Пчелите я „изпръскват” през задния си отвор по време на полет.