Поленът от генетично модифицирани растения в меда няма да бъде специално маркиран, бе решението на членовете на ЕП през 2017. Това означава, че генетичният прашец трябва да бъде етикетиран, ако съставлява повече от 0,9% от меда, което никога не се случва , припомня IBRA (Международна асоциация за изследване на пчелите) на сайта beetime.eu. 

Противниците на ГМ организми, много потребители и всички активни пчелари останаха разочаровани от това решение. Зелените също предупредиха, че Европа, която има внос на 40% мед, от които голяма част от този мед се внася от райони, в които отглеждат генетично модифицирани култури.

На пръв поглед разликата между термините "компонент" и "съставка" не е голяма. Но когато говорим за състава на храната, която ядем, може да бъде от решаващо значение. Нека припомним, че Европейският съд реши още през 2011 г., че прашецът е компонент на меда, така че трябва да бъде отбелязан, напомнят и от IBRA.

Но след това неправилно решение, повечето от членовете на ЕП, които се срещнаха в Страсбург, всъщност "пропаднаха на изпита" за защитата на правата на потребителите. Защото всички те трябва и имат право да знаят какво купуват. Такъв е и случаят с мед. Както вече стана ясно, Европейският съюз внася около 40% от меда, който се консумира. Но половината от това количество идва от Латинска Америка, особено от Аржентина и Мексико, където отглеждането на ГМО растения е обичайна практика.

Друг важен въпрос е как лобистите успяха, когато става въпрос за ГМО и къде отидоха строгите изисквания и жестоки санкции означава за мултинационалните компании, използвайки гмо, както те самите твърдят в минимални количества.

Европейската комисия не трябва да подценява проблема с ГМО, особено от производители в Латинска Америка, Канада и Китай, и че те трябва да бъдат принудени да етикетират продуктите, смята унгарският евродепутат Ксаба Табаджи.

Междувременно британският евродепутат Джили Гирлинг защити позицията на Великобритгания с аргумента, че от тях не може да се очаква допълнително етикетиране на храна, защото това би било "допълнителна тежест".

Източник: 24ur.com freepik и sustainablepulse.com