остКанадските млекопроизводители оценяват предимствата на царевицата и започват да я влагат в дажбите на стадата си, съобщава Grainews.ca.

Традиционно едрият рогат добитък в Западна Канада се храни с един вид зърно, с комбинация от зърнени култури или пасищно. Но сега много говедовъди преминават на царевица като първичен фураж за животните си. Основната причина за това е, че царевицата съдържа голямо количество скорбяла, която е важен хранителен елемент в дажбите на млечните и месодайните крави.

Царевицата е привлекателна за животновъдите и от гледна точка на икономичност, уточнява агроном Никол Расмусен.

Добивите от царевица са по-високи, отколкото от ечемика, което дава възможност да се получава повече фураж от декар. А съдържанието на скорбяла в царевицата е 2-3 пъти по-високо, отколкото в ечемика, което съответно повишава хранителността на фуража.

Пашата на площи с царевица също има предимства от гледна точка на управление на фермата. И докато традиционната паша обикновено води до неравномерно натрупване на тор заради неравномерния тревостой, пашата на царевично поле с равни редове поощрява животните "да внасят" тора по-равномерно. Освен това едрият рогат добитък се справя отлично с "прибирането" на растителни остатъци, като оставят след себе си чисто и наторено поле.