Като страна-партньор на "Зелената седмица" в Берлин България презентира пред огромен брой посетители уникалните вкусови качества на храните си

Диана Ванчева, Берлин

За 10 години – от 2006 г. до 2016 г. – българският обмен в областта на селскостопанската продукция с Европейския съюз е нараснал 8 пъти. Ако през 2006 г. той е възлизал на 150 милиона евро, през 2016 г. вече е 1,2 милиарда евро. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на пресконференция в Берлин, където днес официално се открива международното изложение „Зелена седмица”, на което България е страна-партньор. Фактът, че за тези 10 години износът на България за ЕС съставлява 85% от целия износ, е показателен за развитието в търговския стокообмен, добави Порожанов

Тази година като страна-партньор на изложението се представяме в цяла палата. Това е голяма чест за нас, защото презентираме пред огромен брой посетители специфичните български хранителни продукти,които имат уникални вкусови качества. Те са характерни за националната ни кухня и неотменно присъстват на българската трапеза, каза още министърът. 

Основно послание на България към гостите на изложението е да се подчертае важното място на селското стопанство и на хранителната индустрия в икономиката на страната и спазването на стандартите за безопасност, обобщи Порожанов.

Той припомни, че като председател на Съвета на ЕС България ще бъде основен модератор по бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. От януари до март тази година ще протекат основните преговори, свързани с бъдещото законодателство, така че на 1 април Съветът на ЕС да бъде готов с основните юридически постановки.