Един кошер е населен до краен предел: много пчели работят заедно за производството на мед. Тежкият труд уморява пчелите и те трябва да си почиват. Също като хората, и пчелите се нуждаят от почивка, като спят, обяснява mybeeline.co. Но, въпреки че това изглежда логично, до 1983 г. учените не знаеха, че пчелите спят.

Ученият, който е открил, че пчелите спят, е Уолтър Кайзер. Той забеляза, че пчелите спят, като привеждат главата си на пода, а антените им престават да се движат, някои пчели дори падат странично. Кошерът винаги изглежда в движение, така че ни кара да се чудим къде могат да спят пчелите? Но преди да стигнем до това, трябва да обясним защо сънят е толкова важен за пчелите. Какво се случва, ако пчелите не спят?

Защо пчелите спят?

Откриването на ефектите от липсата на сън върху пчелите се извършва чрез експерименти. Учените държат пчелите будни цяла нощ и получават някои интересни резултати - например пчелите не можаха да комуникират правилно.

Тъй като пчелите са много социални животни, комуникацията им е много важна. След намирането на ново място за събиране на нектар, пчелата трябва някак да каже на другите пчели къде да отидат. Пчелата сигнализира за направлението, като танцува. Ако една пчела не спи, танците са небрежни, което може да изпрати пчелите в грешната посока. Това води до по-малко продуктивна колония.

Полетът към новото място за паша изисква да се помнят някои неща от околната среда, които помагат на пчелите да се върнат в кошера. Празните пчели (без нектар и прашец)  прекарват повече време, ориентирайки се към околните забележителности и небето. Понякога пчелите могат да се изгубят напълно и никога да не се връщат в кошера.

Ако пчелите не спят, забравят за дейностите, които обикновено правят всеки ден

Вече знаем, че сънят обединява спомените в хората, което означава, че те се прехвърлят от краткосрочната памет към дългосрочната памет. През 2015 г. учените установяват, че сънят също така консолидира спомените в пчелите. Експериментът се осъществяваше с пчелни семейства, които трябва да залепят своите тръбни отвори, това става с материал с особена миризма и топлина. Тази комбинация се дава на пчелите по време на сън. Пчелите, които "възприемат" комбинацията по време на дълбок сън, залепват отворите за по-дълго време от останалите пчели.

Къде спят пчелите?

Отговорът на "къде спят пчелите?" зависи от кастата на пчелата и тяхната възраст. По-младите пчели имат повече енергия, за да спят 30 секунди, когато се налага. По-старите пчели губят много енергия, затова се нуждаят от по-дълъг и по-редовен сън. Най-старите пчели се нуждаят от повече почивка, защото полетът е много изморителен.

До 3-дневна възраст - спят за много кратки паузи, обикновено спят в клетките.

Работнички - възраст 4-12 дни - спят на по-дълги интервали, по-малко сън в клетките

Възраст 13-20 дни - спят, редувайки се на групи, само няколко спят в клетките.

Пазачите - най-дълги интервали (най-вече през нощта), обикновено спят по външните ръбове на кошера.

Местоположенията имат смисъл поради ролите в кошера, които имат пчелите от определена възраст. Малките пчели прекарват времето си в кошера, така че спането в клетките изглежда като най-добрия вариант. По този начин те няма да бъдат потиснати и ударени от други пчели, които работят.

Има теория защо по-големите пчели имат склонност да спят по външните краища на кошера. Те може би се нуждаят от отдих от целия шум и от работата в кошера.