След като сутринта, вследствие на бурния вятър, причинил множество щети и проблеми, община Смолян обяви бедствено положение, такова вече е в сила и в община Карлово. Усложнена остава обстановката и в Добрич, Габрово и Враца, а за цялата страна е валиден жълт код за силен вятър. Десетки населени места все още са без електричество, част от тях са трудно достъпни, заради снегонавявания и паднали дървета, а в 60 училища учебните занятия бяха преустановени, предаде "Фокус".

По данни на МВР до 13.00 часа в пожарните служби в цялата страна са получени 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, съборени билбордове и скъсани електропроводи. Снеговалеж и силен вятър има в областите Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик. 185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване.

Бедственото положение в Карлово бе обявено със заповед на кмета д-р Емил Кабаиванов след заседание на Кризисния щаб към общината. Най-тежки там са пораженията в болницата, където е паднал покривът на цялата северна част. Има ударени автомобили, а алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите. Покривите на училище „Христо Проданов” и здравната служба в село Васил Левски също са били срутени. Паднали дървета препречват улиците, а хората са предупредени да не излизат от домовете си. Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. За цялата Пловдивска област са подадени над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. 36 са населените места без електричество в областта.

Над 40 са произшествията в община Смолян от сутринта, в следствие на силния вятър. Повечето от сигналите са за нападали дървета и затворени пътища. Най-много са падналите дървета по пътя за село Турян и към Ардинското корито. Екипи отстраняват дървета и по пътищата за Пампорово и Мугла. Няма сигнали за пострадали граждани. От сутринта пожарникарите са гасили и 4 пожара. Три от тях са в комини на къщи, а един е в апартамент в квартал „Каптажа“. В град Смолян най-много са подадените сигнали за откъртени облицовки, покриви и ламарини, които висят и застрашават преминаващите хора. Всички те своевременно се обезопасяват. Прекъснато е електроснабдяването в селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево, както и около селата Киселчово, Черново, Мугла, и Смолян - Пампорово. Без електричество са 78 населени места.

Във Варна и Добрич също са получени десетки съобщения за паднали дървета на територията на двете области. Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна – Добрич, Добрич – Генерал Тошево - Кардам, и път III-2902 Кичево - Аксаковска панорама. Екипи от пожарникари и спасители оказват помощ и на закъсали поради снегонавявания превозни средства. Няма данни за бедстващи хора. Всички влакове от и за Добрич се движат със закъснение.

В Гарово все още без електрозахранване са и селата Потока, Генчевци и Фърговци. Продължава обработката на градската пътна мрежа в Габрово, почистват се и пътните участъци към селата с цялата налична техника. Ограничено е движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък - Дунавци - път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка/. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък - Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково - Рибарица.

Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.

Затворени са и проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица.