Танцът на медоносни пчели е много важен - с него те позволяват на колонията да узнае разстоянието и местоположението на храната и водата или местонахождението на евентуален нов дом. Пчелите имат два вида танц, нека разберем каква е целта им, обясняват от mybeeline.co

Кръгъл танц

Този вид танц се използва за информиране на колонията за разстоянието на ресурсите, ако местоположението е по-близо от 80 метра. Колкото по-близо е източникът на храна, толкова повече цикли се извършват. Въпреки това, ако разстоянието е повече от 80 м, към кръглия танц се прибавят спирали.

Пчелата прави кръгъл танц, като се движи в тесни кръгове и внезапно обръща посоката си към оригиналния си курс. Танцът може да се повтори няколко пъти на едно и също място или на друго място.

Един от първите хора, които превеждат значението на кръглия танц, е австрийският етнолог Нобелов лауреат Карл фон Фриш.

Кръгъл танц, включващ и опашката

Тя се движи в центъра на "фигура от осем". За разлика от кръглия танц, той дава информация както за разстояние, така и за място. Колкото по-далече е от местоположението, толкова повече спирали се прибавят към танца. Смяната се увеличава с 1 секунда за всеки километър разстояние.

Тъй като пчелата се вълнува повече от местоположението, тя започва да се разхожда по-бързо. Бързото "бърборене" - жужене, привлича вниманието на наблюдаващите пчели, които, ако множество пчели танцуват, трябва да решат кой танц да следват. Конкурентните пчелни танцьори могат дори да се разстроят или да се сбият, за да убедят другите пчели да следват указанията си. Този танц може да се състои от повече от 100 завъртания (спирали) и всеки от тях има две фази: фаза на завъртане и връщане.

Танцът на пчелата работничка е нещо подобно: Посоката и разстоянието между източника на храна / водата или потенциалното място за гнездене са корелирани с посоката и продължителността на смяната на движенията. Цветята, които са в съзвучие със слънцето, се сигнализират от въртележки в посока нагоре по вертикални спирали. Ъгъл отляво или отдясно на слънцето се кодира от съответния ъгъл вляво или отдясно на посоката нагоре. Тъй като пчелите могат да прекарват много време в кошера, те трябва да коригират ъгъла си на танц, за да се приспособят към променящата се посока на слънцето през деня.

Танцуващият език за пчелите е едно от естествените чудеса

Медоносните пчели живеят в колонии от хиляди пчели, които трябва да работят заедно, така че ефективната комуникация е от решаващо значение. Танцовият език на пчелите е служил като образец за животинска комуникация в биологичните курсове и дори вдъхновява експеримент с роботизирана пчела, която прави същия танц. Животът на пчелите е пълен с чудеса и техният танцов език е едно от най-очарователните поведения в природата.