Ново приложение за смартфони за здравословно хранене за деца и младежи е разработено от Полския институт по продоволствие и хранене. Експертите се надяват, че благодарение на тази игра децата ще се заинтересуват от принципите на рационалното хранене и здравословния начин на живот.

Директорът на института проф. Мирослав Ярош подчертава, че "съчетаването на интересни игри с доказана информация за храненето е добър начин да се интегрират децата в здравословния начин на живот".

Безплатната игра за смартфони на Android е предназначена за деца и младежи. Играчите поемат ролята на строители-конструктори. Тяхната задача е да построят и развият своя град - Здрович.

За да направи това, играчът се нуждае от определено количество ресурси - монети или енергийни точки, които получава за здравословно поведение. Елементът на играта е дневен план, в който играчът съхранява информация за консумирани плодове и зеленчуци, питейна вода и физическа активност.

В играта децата получават и информация за различни зеленчуци и плодове.

Играта учи как да живеем, какво да ядем, как да се грижим за тялото си. Всичко това се превръща в здраве и качество на живот.

Прилаганият метод на преподаване увеличава привлекателността на образованието, оказва влияние върху скоростта на получаване на информация и променя установените навици - уточняват експерти от Министерството на здравеопазването.

Приложението е създадено в рамките на Националната здравна програма за периода 2016-2020 г.

Полските проучвания за затлъстяването в Европа (COSI) показват, че всяко трето дете в ЕС на възраст 6-9 години е с наднормено тегло или със затлъстяване.

Източник: farmer.pl