Към тази група принадлежат така наречените ориенталски пчели: сирийската (палестинската) пчела (Apis mellifica syriaca Butt. Reep.), персийската пчела (Apis mellifica meda Scor.) и кипърската пчела (Apis mellifica cipria Pollm.), пояснява lofant.bg

Кипърската пчела се среща на остров Кипър, но е пренесена и в много други страни. Цветът й е светъл. Търтеите имат почти изцяло жълтооранжев цвят. Майките са по-дребни от тези на средноевропейската пчела, с тънко и на крdя заострено светложълто до тъмнооранжево коремче. При пчелите-работнички първите няколко членчета са червеножълти. Щитчето на второто гръдно членче е жълто. Кипърската пчела е твърде продуктивна, но работата с нея е много затруднена поради силно развитата склонност към жилене. Тя е твърде ройлива — при роене залага до 50-60 маточника. Подходяща е за райони със сух и топъл климат и от таза гледна точка представлява интерес за нас с оглед на използването й за кръстосване с нашата местна пчела.

Сирийската и персийската пчела са с жълт цвят и са по-дребни от европейските – пчели. Те са сравнително слабо проучени, но, общо взето, са най-примитивни от всички познати пчели, което между другото се подчертава и с това, че в едно семейство при тях може да има няколко оплодени майки. Склонни са към роене и жилене и не са издръжливи на ниски температури. Палестинската пчела е също примитивна. Тя е дребна, ройлива и при нея бързо се развиват търтовки.

Повечето от расите на медоносната пчела според Б. Адам произхождат от северната част на Мала Азия. В Западен Анадол пчелите силно варират, но тези от Централен Анадол са от голям практически интерес. Там климатът е много рязък, със сурови зими и сухи лета. Пчелите са дребни, с нечисто оранжева окраска, която преминава в кафявоканелена на задните сегменти на коремчето. Пчелите от отделните райони се различават по способността си да събират нектар и по плодовитост. Те изразходват много икономично хранителните запаси, притежават слаба склонност към роене и са кротки. Според същия автор това е най-продуктивната от всички раси пчели и добивите на мед са високи както в добри, така и в лоши години.