Годишният производствен оборот на Мика Вуринен е 6500 угоени прасета

В момента не е лесно да бъдеш свиневъд във Финландия. Поради продължаващата забрана за внос на селскостопански стоки от целия Европейски съюз в съседна Русия големият преди наложеното ембарго пазар е затворен за финландските фермери. Но въпреки това младите и креативни финландски свиневъди успяват да печелят.

Мика Вуринен (37 г.) е свиневъд четвърто поколение. Семейната свинеферма се намира в село Jalasjarvi, община Коски, Западна Финландия. Мика поема ръководството на семейната ферма през 2006 г. А от 2012 г. угоява 1300 прасета в нова модерна свинеферма при спазване на всички съвременни европейски изисквания за хуманно отглеждане на животните.

В новата свинеферма на финландския животновъд са инвестирани общо 650 000 евро, 25% от които са държавна субсидия

Втората свинеферма е по-стара, но е реновирана, за 400 прасета. Годишният производствен оборот на Мика Вуринен е 6500 прасета.

Мика обработва 183 ха земеделски земи, върху които отглежда пшеница и ечемик, като в сеитбооборота включва и рапица, овес и ръж. Половината от хектарите са собствени, другата - са наети. Той се е кооперирал с други трима свиневъди при обработката на земеделската земя и за земеделската техника. Всеки от тях разполага със собствени трактори и комбайни, но другите земеделски машини са общи.

От 2013 г. Мика и съпругата му Хана са съсредоточили производството си единствено върху угояване на свинете

Трудно ми е да кажа точно колко свине угоявам в момента, тъй като продавам угоени животни всяка седмица, а зареждам с нови животни на всеки 2 седмици, обяснява финландският свиневъд. Винаги съм мечтал за по-голяма свинеферма и сега тя е реалност, казва Мика.

Свинефермата е рентабилна благодарение на собственото производство на зърнени фуражи. Но тъй като количеството им не е достатъчно, докупуват зърно.

В свинефермата работят на пълен работен ден двама работници плюс двама сезонни работници са на непълно работно време.

Разчитам изцяло на работниците си, тъй като са много добри професионалисти, казва Мика. Всяка сутрин се проверява здравословният статус на животните, както и клапаните на хранилките, и при необходимост дажбите се регулират. Най-натоварено е в първите дни от седмицата, обяснява финландският свиневъд.

Новите прасенца постъпват на всеки две седмици. Свинефермата разполага със седем помещения и с едно по-малко, което се използва за болни животни, обяснява Мика.

Финландският свиневъд получава европейска субсидия от 650 евро на хектар обработваема земя и минимално държавно подпомагане като субсидия за прасетата. Фермата разполага със собствена фуражна кухня в която си произвеждат висококачствени фуражни смески.

За хранене на свинете използват напълно автоматизирана система за течно хранене. Свинефермата се отоплява чрез специална енергоспестяваща система. Прасетата се изпращат за клане при живо тегло 121 кг след 89 дни угояване в свинефермата. Дневният прираст на угояваните животни е 1,007 г при дневен прием на 2,81 кг фураж и съотношение на конверсия на фуражи от 2,79.

Смъртността в свинефермата на Мика е сведена до 1,5%.

Годишно фермата прави 3,9 партиди угоени свине

На всеки две седмици Мика Вуринен купува прасета с тегло 31,8 кг от местния месопроизводителен клон на "Atria" - най-голямата хранително-вкусова компания във Финландия. Животните са кръстоски от три породи: хибридни майки кръстоски F1 (кръстоска на Ландрас и Йоркшир) се заплождат с чистопородни нерези Дюрок, които имат добри темпове на растеж. Същата компания изкупува и угоените прасета от фермата на Мика Вуринен.

Новата свинеферма на семейство Вуринен е за угояване на 1300 прасета
Новата свинеферма на семейство Вуринен е за угояване на 1300 прасета
Всички помагат в семейната свинеферма: Мика, съпругата му Хана и трите им деца - 12-годишната Аника и 8-годишните близнаци Вил и Вилма
Всички помагат в семейната свинеферма: Мика, съпругата му Хана и трите им деца - 12-годишната Аника и 8-годишните близнаци Вил и Вилма
На прасетата във фермата на Мика Вуринен им харесва коледната елха
На прасетата във фермата на Мика Вуринен им харесва коледната елха
Във Финландия е забранено купирането на опашките на свинете
Във Финландия е забранено купирането на опашките на свинете