Те са основата на прецизната работа на полето

Комбинация от технология

Компания Case IH също е разработила собствена телеметрична система, наречена AFS Connect, която дава възможност да се следи производителността на машините и те да се управляват в реално време от компютъра в офиса, както и да се провежда дистанционна диагностика и връзка с оператора с помощта на GPS и безжични мрежи. Анализът на получените данни позволява да се подобри логистиката, да се намали употребата на гориво и да се повиши производителността.

В системата се използва комбинация от спътници GPS и тхнологиите на мобилните връзки за безжично съединяване на оборудването в онлайн режим. Предоставяната в реално време информация помага да се ръководи машинния парк, да се съставят отчети за ефективността, отдалечено да се управляват файлове и да се осъществява двустранно общуване. Разработката позволява да се анализират времето на работа на машините на празен ход или продължителността на разтоварването. Данните за мощността на двигателя, консумацията на горивото, производителността се предават под формата на доклад към компютъра в офиса. Може да се създават статистически отчети за работата на машините и техните оператори, както и да се сръвняват показателите на прибирането на реколтата.

Системата е достъпна в две конфигурации - Manager и Executive. Първата осигурява управление на машинния парк, следи местоположението и преглежда работното състояние. Точното знание на кое поле и на коя част от него се намира тракторът или комбайнът, позволява да се насочат камионите или цистерните към конкретната машина, свеждайки до минимум разходите на ресурси.

Функцията за предупреждаване и защита от кражби или неправилна експлоатация включват настройки на геозони за контрол на нахождението на техниката в определени граници, както и настройки за приключване на времето на работа. Това решение помага на собствениците да разберат дали операторите, особено неопитните или непознаващи особеностите на стопанството, се придържат към установените маршрути и избраните области.

Втората версия съдържа допълнителни възможности. Функцията за двустранно общуване помага на управляващия да избира машина, към която трябва да се изпрати информация, при това операторът може да потвърди нейното получаване. Фермерът преглежда монитора на всяка машина, използвайки виртуален дисплей на компютъра, а данните се обновяват на всеки 15 минути. Съществува възможност за сравняване на стойностите на параметрите, постъпващи от различните машини, което позволява да се определят възможностите за подобряване, ако някоя машина работи по-зле от останалите.

Точни данни

Телематичната система JDLink на John Deere позволява да се проследява работата на машините директно от офиса, както и от всяко друго място с достъп до Интернет или от мобилен телефон. В зависимост от функциите тя се подразделя на вариантите Select, Ultimate и Harvest Modules. Информацията за местоположението на машините се представя на цветна карта от Google.

В базовата версия, при отправянето на трактора към комбайна или прибиращата машина на полето могат да се се предоставят на оператора точни план и маршрут на движение. Също така има възможност да се проследи, къде и колко дълго е била техниката от момента, когато е напуснала стопанския двор.

При опит за кражба идва уведомяване на мобилния телефон и страницата JDLink в Интернет, при това съществува възможност да се определи посоката на движение и положението на машината през определени времеви интервали.

По-пълната версия дава информация, необходима за вземането на решения за ефективното разходване на горивото. Версията е съвместима със системата CANBUS на машината и осигурява достъп до всички основни данни на оборудването в допълнение към базовата конфигурация.

Професионалната версия на системата позволява да се оптимизира работата на зърно- и силажокомбайните, предоставяйки информация за добивите, влажността на прибираната култура, производителността и настройките на машината. Сравнението на параметрите на техниката може да се използва за повишаване на ефективността на работата и усъвършенстване на навиците на механизаторите.

Всички данни могат да бъдат предадени в офиса на стопанството и на мобилен телефон в реално време. Поставянето на допълнителната функция Service Advisor Remote позволява да се спести време от ремонт, тъй като на дилъра на е необходимо да посети стопанството, за да направи диагностика на машините. Вместо това той може дистанционно да открива проблемите и веднага да достави необходимите резервни части.

В реално време

Разработената от компания New Holland телематична система PLM Connect дава възможност за постоянно наблюдение на машините от офиса, изпращане и получаване на информация в онлайн режим, което спестява време и повишава производителността.

В зависимост от потребностите си фермерът може да избере начален пакет Essential или подорбен професионален - Professional.

Стандартната версия позволява от една уеб страница да се управляват машинния парк и картографските данни, да се следят всички машини, както и да се изобразява текущото им местоположение и изпълняваните операции. Безопасността на оборудването се осигурява благодарение на възможността да се задават вътрешни геозони и часове на забрана за работа, което защитава от кражби или нерегламентирано използване на машините.

Освен това, пакетът предоставя възможност да се преглежда изминатия път, да се получават известия на електронната поща или под формата на текстови съобщения за излизането на машината извън границите на геозоната или за стартиране на двигателя в извънработно време. Може да се създават индивидуални отчети за местоположението на техниката и часовете на работа на двигателя в зададения времеви интервал.

Професионалната версия на системата съдържа всички функции на началното ниво, а също така позволява да се следят работните параметри и кодовете за грешки на машините. Предвидени са допълнителни възможности - изпращане на текстови съобщения от уеб портала и получаване на информация от операторите, контрол на оставащото гориво, СМС при кражба на гориво и т.н.

Помощ в управлението

Системите за телеметрия и мониторинг на селскостопанската техника позволяват да се повиши производителността на нейната работа, да се намалят разходите за организиране на контрола върху работата и съдържанието на машинния парк. Тези задачи се постигат с помощта на оптимизирането на технологичния процес, коригирането на настройките на машините, контрол на работното време, събирането, анализирането и документирането на данни, повишаването на експлоатационната сигурност на оборудването, оптимизиране на техническото обслужване.

Принципът на функциониране на телеметричните системи е еднакъв - с помощта на спътници GPS се определя местоположението на обектите, а по мобилната връзка през определени времеви интервали към единен сървър се предава база от различни данни за координатите, времето и характера на работата, техническите показатели на машините.

Потребителят на компютъра в офиса може да преглежда събраната информация в реално време или да я анализира по-късно, както и да управлява техническото обслужване. Сведенията могат да бъдат предавани и на мобилен телефон. По този начин телеметричните системи помагат да се контролира машинния парк и да се оптимизира работата на стопанството.