Според специалистите идентифицирането на пестицидите е жизненоважно за осигуряване на оцеляването на пчелите в бъдеще, пише independent.co.uk. Тревожното откритие е направено от екип от Националния ветеринарноизследователски институт в Полша, който прилага често използван метод за анализ при откриване на пестициди в храните на отровени пчели (както и за други вредни вещества).

Методът може да се използва за откриване до 200 различни пестициди и чрез разследване на повече от 70 случая на отравяне на медоносни пчели, те откриха 57 различни вида, като по-голямата част от пестицидите са одобрени за употреба в Европейския съюз .

Томас Киляняк, водещ автор на изследването, публикувано в " Журнал на хроматографията" , заявява: "Здравето на пчелите е въпрос на обществено значение - пчелите се считат за изключително важни за околната среда и селското стопанство чрез опрашване на повече от 80 процента от културите и диви растения в Европа. "

Комбинациите от пестициди, нивата на излагане и различните среди са фактори, които могат да засегнат здравето на пчелите. И когато се използват толкова много пестициди, трудно е да се разбере кои от тях са отговорни за увреждането на пчелите.