Шефът на фонд “Земеделие” Живко Живков призова фермерите да го правят коректно и в допустимия слой

Диана Ванчева

И фермери, и администрация още не могат да забравят нервите си от миналата година, когато кампанията по очертаване на обработваемата земеделска земя “проработи” някак, но след 1 май, а не след определения за целта законен срок - 1 март.

Тогава всички земеделци очакваха, че ако са влезли навреме в споразумения за обработката, няма да им се изсипят на главата много припокривания и на компютърните екрани няма да излизат дублирани имоти, но това се случи.

Да припомним защо се случваха дублажите: едни фермери и фирми съвестно заявяваха договорите си за аренда, а други с договори за наем ги припокриваха агресивно и нагло и администрацията нямаше полезен ход да се справи. Защото само на теория това не би трябвало да се случва, но на практика става друго.

Правило е обаче, че има иерархия на договорите и тези с аренда побеждават едногодишните за наем.

За тази година управяващите обещават това да не става и всичко да е наред.

От началото на месец март стопаните могат да си подготвят за прием заявленията за подпомагане за кампания 2018.

Но отсега от МЗХГ и фонд “Земеделие” предупреждават, че всеки трябва да е убеден, че притежава правни основания за това, което ще очертава за обработка.

Всеки да внимава какво заявява предупредиха изп.-директор на фонд "Земеделие" Живко Живков и аграрният министър Румен Порожанов.

Иначе те са убедени, че е създадена необходимата организация за този неслучвал се скоро навременен старт - 1 март.

От министерството на земеделието дори обясниха пред в. “Български фермер” , че ведомството осъществява за първа година преход към масово електронно подаване на документи

Може би от април, когато фермерите масово започват да подават заявленията си, уточниха от пресцентъра.

Това разбира се няма да има задължителен характер за малките и средни фермери, които, ако нямат готовност, няма да бъдат притискани да го правят.

А тези, които желаят, ще получават експертната помощ на служителите от общинските земеделски офиси.

Няма гаранция, че електронното подаване ще се осъществи веднага и за цялата страна, но големите фермери и сега имат тази готовност, смятат в МЗХГ. Най-важното е всички земеделски производители внимателно да очертават нивите и да са се убедили, че обработваемата от тях земеделска площ попада в допустимия за подпомагане слой и че имат договори и споразумения за целта.

На компютрите в земеделските служби ще бъдат извиквани всички правни основания за ползване на земята от конкретния производител. От агроминистерството препоръчват заявленията да се прочитат задължително преди да се сложи подпис

Кандидатите да не пропуснат да заявят участие във всички схеми, по които искат да получават субсидии, специално предупредиха експертите.

Преди да напуснете службата поискайте документ за допуснати грешкикойто се предоставя след приключване изцяло на заявлението ви.

В него трябва да са отбелязани пропуските ви пред компютъра, които могат да доведат до отказ или коригиране на заявената от вас субсидия.

Това е моментът, в които грешките трябва да се проверяват. И би трябвало да се коригират, иначе няма да получите парите по пропусната схема.

Ще има проверки по нивите от техническия инспекторат.

А ревизиите на междинните култури са другия вид проверки на място.

Тези култури трябва да са били засети и налични, и да има растителни остатъци в почвата от тях след заораването - това трябва да стане до средата на април 2019 г.

Изискването на еврорегламента е тези култури да се реколтират и да не бъдат оставяни като основни за следващата година.