Райграсът може да се превърне в добра алтернатива на люцерната, особено в случаите, когато поради лоши климатични условия наличните обеми люцерната са недостатъчни, отбелязва в свое изследване учени от американския Университет в Минесота. Подготвеният от тях материал е публикуван в последния брой на Agronomy Journal, съобщава Feed Navigator.

Според специалистите в северните страни със суров климат традиционно се наблюдава недостиг на люцерна, тъй като невинаги растението успява да оцелее при силни застудявания.

Специалистите тестват седем различни растения за хранителна стойност, съдържание на азот и добиви, за да определят кое е най-добрата замяна на люцерната.

Райграсът е ценен заради способността си да образува гъст тревостой само 1-1,5 месеца след засяването на семената, както и заради своята висока устойчивост към утъпкване. Пасищният райграс е широко разпространен във всички земеделски райони по света.

Според учените хранителната ценност на райграса все още е слабо проучена, но той може да бъде доста полезен за производителите на комбинирани фуражи.