Как да определите качеството на въздуха в свинефермата? Специалистите определят 5 основни признака за оценка на въздуха в помещението за отглеждане на свине, съобщава Topagrar. И докато "лошият" въздух превръща свинете в канибали, благоприятните условия оказват значително влияние на здравословния статус и на продуктивността на поголовието.
За по-лесно оценяване на устойчивия "климат" в свинефермата учени от холандския Университет Вагенинген определят 5 показателя. С тях свиневъди, ветеринарни специалисти и консултанти могат по-бързо да оценят дали качеството на въздуха в свинефермата е нормално, или трябва да бъде подобрено.
Показателите включват:
- концентрация на въглероден двуокис и на амоняк във въздуха;
- зачервяване и замърсяване на очите на свинете;
- наличие и степен на хапане на ушите на свинете;
- наличие и степен на хапане на опашките на свинете;
- степен на замърсяване на животните.
Качеството на въздуха в свинефермата е свързано с външната температура, твърдят експертите. Когато навън е студено, вентилацията в свинефермата намалява и концентрацията на вредни газове се увеличава. От друга страна ако навън е прекалено топло, свинете също страдат и тогава е необходимо охлаждането им.
Качеството на въздуха влияе на здравословния статус на животните. Високите концентрации от вредни газове предизвикват проблеми с дишането и зачервяване на очите. "Лошият" въздух засилва агресивността на свинете и води до канибализъм - хапане на ушите и опашките.
Коментари