Година след година червеите от Varroa са причина да умират хиляди пчелни семейства. И това се случва, въпреки че пчеларите третират пчелните семейства. А  борбата с Varroa освен че е скъпа, невинаги дава резултат.

Пчелните "лешояди" Varroa "носят със себе си" твърде много и различни вируси и заедно с други фактори буквално унищожават медоносните пчели.

Според специалистите най-трудно е за пчеларите в Съединените щати, защото те все още не приемат "насериозно" Синдрома на празния кошер (Colony Collapse Disorder).

Новина: Американските учени откриха нов начин да спасят медоносната пчела. Изследователите, ръководени от Сюзън Коби от Университета във Вашингтон, работят за изграждането на банка за сперма за медоносни пчели. Целта е - отглеждане на пчели, устойчиви на Varroaи много други, опасни за пчелите, болести.

Разбира се, идеята да се отглеждат по-устойчиви насекоми не е нова, Грег Хънт и Дженифър Цуруда (Университет Пурду) са стеснявали търсенето на гени, които дават информация за поведение на медоносните пчели, които ги правят устойчиви на аромати на вароа. Има обаче трудности, тъй като пчелите, особено в Съединените щати, имат много малък генофонд.

Можем ли да победим природата?

Причината за появило се съмнение е в ранните години на 20-и век, когато за да се предотврати появата на аромати на вароа, се забранява целият внос на пчели в Северна Америка. Забраната за внос е в сила - поне до 1984 г. Но след това Varroa все пак успява да "пристигне" в Северна Америка. Но в Америка генът на медоносните пчели не е "освежен", така че пчелите са податливи на всякакви заплахи от околната среда.

От 2008 г. американските учени вече изследват сперматозоидите на медоносните пчели от целия свят, за да открият "най-добрите" гени. И ги откриват!

Доказан факт: Италианските пчели са много бърз мултипликатор, който е добър за отглеждане и може да доведе до по-бързо обновяване на генетичния "басейн".

Трябва ли банка за сперма и нов генетичен материал за пчелното решение през 21 век?

Трудно е да се каже, особено в дългосрочен план, защото е трудно да победим природата, категорични са учените. Има твърде много открити въпроси, които могат да подпомогнат разработването на нов генетичен материал при пчелите. А привържениците на химията трябва да знаят, че тя само краткосрочно решение за лечение на акарите вароа. Може би трябва да се промени технологията на пчеларството и да "натрупат" повече знания от областта на биологията на пчелите до пчеларите.

Източник: www.welt.de и www.purdue.edu