Мръзнало ли е лозето през зимата от ниските отрицателни температури, резитбата му през февруари ще трябва да се извърши по по-специален начин. Съветите за това обаче ще дадем малко по-късно, защото е още рано за Трифон Зарезан.

Повредите от студовете могат да се проявят в различна степен, но поне през тази година се очаква, че на много места, особено в ниските полета и низините, те ще бъдат чувствителни.

А според агрометеоролозите това ще е факт, дори и в по-южните и топли райони на страната, където живакът също падна доста под нулата.

През тази зима измръзванията ще зависят много от сортовете а освен това и от възрастта на лозите, от студоустойчивостта им и закаляването, от торенето, от степента на опазване от болести и неприятели, както и от продължителността на студеното време.

Ако е имало по-сериозни застудявания, както през този месец, може да очакват немалко повреди по пъпките и едногодишните леторасти, а съответно и понижение при добива

Според степента на измръзване на дадено лозе или дадени растения, ще трябва да се определи конкретно и броят на плодните пъпки /очи/, които ще трябва да се оставят лозите при резитбата.

След като се направи една елементарна проба за пъпките при стайна температура и се види, че че при срязване тъканта им не е зелена, а кафява, това веднага означава, че резитбата ще трябва да бъде по-драстична.

Повтаряме как точно да проверите измръзването

Най-лесно и най-точно това става като се съберат пръчки от различни места на лозето, нарежат се на къси резници с по 4-6 очи и се вържат на снопчета.

Тези букетчета се потапят в съд с вода до 3-4 см от основата им и се внасят в помещение с температура около 20 градуса.

Внимание:

за около 20 дни здравите зимни очи прорастват,

трябва да се преброят всички пъпки, както и тези, които не са прораснали и да се изчисли процента на негодните, т.е. процента на измръзване.

За сведение на любителите: този начин, дори и да не изглежда професионален, е доста точен и дава верни резултати, но се смята за малко бавен, защото трябва да се изчака почти три седмици.

По-бързо се установяват повредите по втория начин

При него се правят прерези надлъжно на зимните очи, както и на едногодишна и многогодишна дървесина.

В този случай пръчките не се режат на къси резници, а само се потапят в съд с вода, чието ниво да бъде около 20 см.

Тук не е нужно да се изчаква цели 20 дни, а само едно-две денонощия.

След като изтече това време вече може да се установи степента на повредите.

Най-напред се проверява състоянието на зимните очи.

За целта с остро ножче пъпките се прерязват надлъжно или напречно. Пъпките в зимното око, които са измръзнали, имат кафяв цвят, а здравите са светлозелени до зелени.