Най-големият финландска млечна компания Valio започна да изплаща от 1 януари бонус от 1 евроцент за литър отговорно произведена суровина, съобщава Dairy reporter. Фермерите трябва да са ангажирани с по-хуманно отглеждане на животните си и подобряване на здравословния статус на стадата им.

От компанията съобщават, че около 80% от млечните ферми, с които работи Valio, са обхванати от тези промени, като целта е до 2020 г. всички стопанства да отговарят на тези изисквания.

Около 4600 от общо 5800 млечни кравеферми от групата Valio вече отговарят на новите изисквания, съобщава Juha Nousiainen, директор във Valio, който отговаря за фермерските стопанства. От компанията обещават да предоставят необходимото обучение на желаещите да се включат фермери тази година.

Програмата за по-хуманно отглеждане на животните предвижда цялото стадо да е обхванато от планирани ветеринарномедицински грижи и всички животни да са включени в централния здравен регистър на финландските крави. Трябва да се прави и редовен контрол и грижи за копитата на кравите, както и безболезнено обезроговяване на телетата.

Председателят на борда на Valio Веса Каунисто е убеден, че финландските крави са най-здравите крави, отглеждани в Европейския съюз. Ние използваме много малко антибиотици в млечните ферми, казва той.