Колониите на пчелите са от съществено значение за селското стопанство и околната среда, като осигуряват възпроизводството на растенията чрез опрашване, докато пчеларството участва в развитието на селските райони, информира ec.europa.eu

Като втори по големина световен производител на мед след Китай Европейският съюз предлага разнообразие от пчелни продукти не само мед, но и прашец, прополис, пчелно млечице и пчелен восък. ЕС обаче също е нетен вносител на мед от трети държави.

Пчеларството се практикува във всички страни от ЕС и се характеризира с разнообразие от условия на производство, добиви и пчеларски практики. Членове на ЕС с най-голямо производство на мед - Румъния, Испания, Унгария, Германия, Италия, Гърция, Франция и Полша, се намират главно в южната част на Европейския съюз, където климатичните условия са по-благоприятни за пчеларството.

В световен мащаб въпреки че е вторият по големина производител на мед в света, ЕС е нетен вносител на мед, тъй като местното производство обхваща около 60% от потреблението. Основният доставчик на мед, внесен в ЕС, е Китай, следван от Украйна и страни от Латинска Америка.