Инвестирането в местообитание, което привлича и подкрепя дивите пчели в земеделските стопанства, не само е ефективен подход за подпомагане на опрашването на културите, но и може да си плати за четири години или по-малко, според изследванията на Държавния университет в Мичиган, САЩ, пише msutoday.msu.edu

Документът, публикуван в текущия брой на вестник "Приложна екология", дава на земеделските стопани на култури, зависими от опрашването, осезаеми резултати, за да се превърне пределната площ в полетата на диви цветя, твърди Руфос Исак, ентомолог на MSU и съавтор на доклада. Други проучвания са показали, че създаването на местообитания с цъфтеж ще привлече диви пчели, а някои показаха, че това може да увеличи добивите, допълва той. Това е първият документ, който показва икономическо предимство. Това ни дава силен аргумент да представим на фермерите, че този метод работи, и връща парите в джобовете си.

Като част от изследването, пределните земи около продуктовите борови полета са засадени със смес от 15 местни многогодишни диви цветя. Полетата бяха опрашени от медоносни пчели, но специалистите се интересуват дали увеличаването на популацията на диви пчели ще подобри опрашването в близките културни полета. Резултатите не са били незабавни, което означава, че собственици на земя ще трябва да бъдат търпеливи, каза Исак.

Резултатите: площ от две акра, засадена с диви цветя в непосредствена близост до поле с боровинки от 10 акра, увеличи добивите с 10-20% . Това се трансформира в повече приходи от полето, което може да компенсира парите от засаждането на диви цветя.

С 420 вида диви пчели само в Мичиган, има смисъл да се привличат колкото се може повече безплатни опрашители.

Разбира се, това обаче не означава, че този подход ще замести медоносните пчели, които се транспортират чрез пчелари и опрашват култури, оценени на 14 милиарда долара в цялата страна, пояснява младият учен Исак.

Нашите изследвания показват, че добавянето на диви пчелни в местообитания със земеделски култури може да увеличи изобилието на пчелите в близката култура, да бъде печеливша и е застрахователна полица, която да гарантира, че има добро опрашване всяка година, категорични са учените.

Установяването на местообитание за диви пчели изисква първоначална инвестиция, но съществуват федерални и държавни програми (към Департамента по земеделие на САЩ) за опазване на дивата природа не само в Мичиган. В такива случаи производителите биха могли да видят възвръщаемостта на инвестициите още по-бързо.