Американското списание "Successful Farming" представя 10-те успешни фермери в САЩ. Критерият, по който ги избират е много простичък: да са иноватори в индустрията със собствени начинания.

Много от историите на фермерите започват с житейски трудности. Например един свинепроизводител е загубил детето си в инцидент, но насочва цялата си енергия в семейната ферма, което се превръща в терапия за него и скърбящото му семейство.

Ето историите им:

Джо Бекер, Северна Дакота

В студентските му години професор по почвознание го съветва да ползва новаторската му технология No-till. През 1979 г. Бекер я прилага на земите си, като освен, че му увеличава продукцията, през следващата сушава година му запазва влагата в почвата.

Следващото десетилетие обаче се оказва влажен период. Вместо обаче да се бори с влагата, Бекер се възползва от нея като увеличава засадените площи. Изпробва различни култури, като най-голям успех има с засяването на градински грах, който е добра храна за говедата.

В момента редува през година репички и царевица на едно поле, тъй като репичките правят лехите по-меки и порести. Неговият съвет е да се използват междинни култури (cover crops), където е възможно, защото така се контролират ерозията, причинена от вятър и вода, и изграждането на органични вещества, както и  да се намалят разходите за торове.

Браян Йоргенсен, Южна Дакота

Браян знае как да използва плюсовете на непокътнатата от европейските заселници и трошлива почва на дивата прерия. А тези плюсове са: богати въглеродни и органични вещества, които спомагат за съхранението на влага и хранителни вещества; микробно съобщество, което помага на растенията да абсорбират хранителните вещества; повърхностна растителност, която защитава почвата от вятърна и водна ерозия като спомага за задържането на слаба влага при суша.

Тези факти убеждават Браян, че фермерите могат само да се доближат до това което майката природа може да сътвори.

Обработването не е начинът за поддържане на здрави почви, смята Браян. В дивата прерия виреят набор от треви и диви растения, които предпазват от ерозия и се грижат за почвения живот. Редуването на култури може да имитира самородната растителност чрез микс от едносемеделни и двусемеделни растения. Така земеделецаът прави ротации на сорго, овес, пшеница, грах, соя, люцерна като основната му реколта е царевица. Бедните почви Браян „лекува“ с различни видове култивирани треви (за сено).

Съществен инструмент в дейността му е засаждането на междинни култури (cover crops) за запазване и подобряване на почвата.

Стара семейна традиция от началото на 20 ти век е отглеждането на говеда. Домашните животни са свързани с no-till технологията, разнообразните ротации и покриващите растения във формата на устойчива сиситема. Включването на добитък в този микс наподобява времената, когато бизоните са пасели из дивите прерии.

Дейв Легволд, Минесота

Учител, който разбира важността на етиката в работата със земята, която самия той предава на студенти, но и прилага на практика. Дейв се старае да оставя земята, на която е работил, в по-добро състояние. За него приоритет е бъдещето и как ще се изхранва множащото се човечество. Тактиките му са честото и правилно поливане, както и редуциране на обработката на земята с no-till и strip-till. За него е важно адаптирането към климатичните промени на последното десетилетие.

Дейв регулира влиянието на дъждовните периоди чрез поддържане на органичните вещества, които задържат водата за сметка на сухите периоди, а също така той контролира влагата чрез подземни водни резервоари (saturated buffers). През зимата задържа водата в полето си, а през пролетта изсушава прекомерната влага

 Фермерът също така преподава в два колежа и участва в научни проекти. Стопанството му участва в отворени дни за посещения, като самия той обожава да дава съвети на свои колеги и на интересуващи се от този бизнес.

Ланс и Джей Резак, Канзас

Захванали бизнеса си през “Земеделската депресия” от 1980 година, когато банките започват да предлагат помощи за инвестиране в земеделието. Макар че са били трудни времена, двамата братя знаят как да работят здраво, умно и задружно.

Предимство е, че се намират в чудесен район за говедовъдство (с обширните пасища на Канзас), в който се отглеждат и зърненo-житни култури. Джей е добър в отглеждането на говедата, а Ланс - роден механик, което му дава възможност да констриуира собствени машини и да поправя почти всичко собсвеноръчно.

Четирите деца на фамилията, специализирали в различни аграрни и биологични направления, също работят във фермата. А това е сигурна гаранция за бъдещето на стопанството. Братята също така правят всичко възможно да задържат добрите си служители.

Ранди Констант, Мисури

“Ако не си уловил рибата със собствени ръце, то най-вероятно е докарана от далече.” Така Ранди Констант вижда нуждата от устойчиво и местно производство на риба. За това той започва да отглежда тилапия.

Във фермата му служителите филтрират мръсната вода и я предават за поливане на реколти на други производители. Също така хранят рибата ръчно четири пъти на ден, тестват често качеството на водата, не използват химикали и антибиотици, а ако има някакъв проблем - използват соли.

Джеф Браун, Илинойс

Джеф Браун е убеден, че както реколтата расте, така и човек трябва да расте. Това означава да се справяш с предизвикателствата. За него подобряването на отглеждането на реколта означава използване на технология с икономически и екологичен ефект.

Така той прибягва към използването на съвременни дигитални програми и апликации за прогнозиране и контролиране на почвата. Те му дават голяма възможност за вземането на ранни превантивни мерки при климатични крайности. Първоначално той изпробва модела на малка част от площите.

“Когато нивото на комфорт се покачва, започвам да отбягвам прекомерното използване на азот”, споделя фермерът. Според него първият начин да намалиш разходите, е да увеличиш добива. През последните 5 години за Браун него това е приоритет, тъй като възможностите стават все по-ограничени.

Дейл Рейк, Айова

Преди 14 години Дейл загубва дъщеря си в пътен инцидент. За да излекува скръбта си, той се концентрира върху работата и се мотивира да разшири свинефермата си.

Разрастването му дава възможност да изгради модерна свинеферма за 2, 5 хил. прасета. Сградана притежава въздушен филтър с вентилатори, които абсорбират прах и миризми. Охладителната система намалява емисиите от амоняк и миризми с 50%. Също така притежава клетки за изпаряване на влизащия топъл въздух и така намалява разходите за енергия. Въздушната система е също така и бариера за заболявания. Моделът на оборите Рейк видял в Белгия и Германия.

Оборите му предават добра естествена и евтина тор за царевичните посеви в района.

Дейл е отворен за алтернативни храни, които да влизат в менюто на прасетата, едни от които са DDGS (изсушен спиртоварен зърнен остатък) и остатъци от смляна пшеница.

Фермата също така облагородява Айова като наема млади хора (35% от служителите им са под 30 години) от различни области. Най-често работят с испанци, а половината им ръководни длъжности са заети от жени.

Дейл сърдечно се радва на присъствието на студенти, обучаващи се на практика във фермата му.

Дъг Мартин, Илинойс

Дъг и баща му съчетават фермерство с ловуване. Ловът е стара фамилна страст, която в момента им носи допълнителен доход и допринася за тяхното икономическо развитие.

Занимават се със защитаване на гори и полета, както и разработват биологични продукти, които подобряват почвата с цел повишаване на продукцията.

Основен фактор за успеха им са добрите взаимоотношения със собствениците на земи, които обработват. Те се адаптират към техните нужди и изисквания и често им изпращат снимки с продукцията, която отглеждат. Използват сайт, който семейството е направило.

Синът и бащата  наемат земи, само които са икономически и географски подходящи, за да не е нужно да кръстосват целия Илинойс.

Ан Онгстад, Северна Дакота

“Работохоличката” Ан, преборила се два пъти с рак, е трето поколение активен собственик на 56 хил. декара ранчо.

Грижовната 42-годишната жена отглежда 600 говеда, 14, 000 дка земеделски култури, контролира ловно стопанство, ръководи плана за ранчото по Програма за опазване на запасите Conservation Reserve Program (CRP) и не на последно място ръководи четири служители на пълен работен ден и трима сезонни работници, които приема като част от семейството.

Адаптира се към новостите в сектора като например “осиновява” необичайни видове добитък или отглежда по-специални култури.

Загрижеността си към семейството, служителите и най-вече внуците я мотивират към биоземеделието. "Не мисля, че е погрешно да се отглеждат конвенционални култури, но не съм сигурна, че науката е стигнала до познанието на всички причини за рака”, споделя фермерката. Загрижена и за общността, Ан също така е доброволец в здравна програма като фелдшер в отдалечени райони.

Джон Шварц, Минесота

снимки: successful farming

снимки: successful farming

 Джон и брат му са едни от най-уважаваните самостоятелни агробизнесмени в свинепроизводството в Америка. Собственици  са на 62 хил. прасета.

В момента Джон продава месо на повечето от пакетиращите фирми в Средния Запад. Договорите за сътрудничество на фермери и търговци са ключови за бизнеса му. В началото те му носили будни нощи от притеснение, но след време последвал успехът.

 Без да строи, а само да изкупува свинеферми, бройката на животните се е увеличила от 25 хил. през 2003 до 50 хил. през 2015 г. Днес компанията притежава свинеферми в 5 щата.

Водещите мотиви на семейния им бизнес, предаващи се от поколения, са почтеност, уважение, достойнство, креативност и адаптивност.

Превод: Радина Иванова