Приемът по програмата за развитие на селските райони стартира този месец с пари за преработка и маркетинг на селскостопански продукти

Над 815 млн. евро е бюджетът по 17 мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които предстои да бъдат отворени през тази година. Това става ясно от индикативна годишна работна програма.

Още този месец ще стартира приемът на проекти за мярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”. По нея ще се модернизират предприятия, а бенефициентите ще обновяват и подобряват продукцията. Те може да са земеделски стопани, групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 (за учредяване на групи).

За да се увеличи делът и броят на младите земеделски стопани, и през тази година има мярка, насочена към тях. От февруари до май приемат проекти по “Създаване на стопанства на млади фермери”, която ще покрие стартовите разходи, разписани в бизнес план.

Пак през февруари се очаква да стартира мярката “Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи”. По нея се подпомагат проекти, насочени към разработване и въвеждане на продукти, услуги и иновации в селските райони.

До 100% ще се

покриват разходи за

разработване на

съвместен продукт

или услуга, такива за изследвания и пазарни проучвания, за промоционални и маркетингови кампании. Средства ще има и за обучения, семинари, събития, срещи с потенциални партньори и публикации в медиите.

Допускат се и плащания за допълнителен персонал, пътни, за нощувки и храна, хонорари за експерти, за превод.

Максималната подготвителна помощ е 10 000 евро за вътрешнотериториално сътрудничество и 25 000 евро за проекти за транснационално. За изпълнението им - 100 000 евро за транснационално сътрудничество и 50 000 евро за вътрешнотериториално.

През март стартира мярката за широколентова инфраструктура. Единственият допустим бенефициент по нея е Държавна агенция “Електронно управление”. Тя ще трябва да работи по

създаването на

интернет свързаност

от следващо поколение и осигуряване на оборудване за облачни услуги за електронно управление и други.

Допускат се дейности като изкопаване на канали и полагане на оптични кабели. Ще се покриват и разходи за закупуване и инсталиране на оборудване - предаватели, рутери и комутатори, сървъри за контрол и управление. Нематериални инвестиции също ще бъдат подкрепени - придобиване или развитие на компютърен софтуер, на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки.

Средства има и за общи разходи като такси, хонорари на архитекти, инженери и консултанти по екологичната и икономическата устойчивост. Предстои да бъдат уточнени праговете на помощта.

Стартът на 7.6 “Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане и възстановяване на културното и природното наследство на селата” е през юни, а подпомагането ще варира между 75 и 100% от стойността на проектите.

Бенефициенти може да са местни поделения на вероизповеданията.

Таванът е до

15 000 000 евро

- в зависимост от остатъчния бюджет след сключване на договори за финансова помощ от първия прием на заявления за подпомагане през 2016 г.

Допустими са възстановяване, реставрация, ремонт и реконструкция на сгради с религиозно значение. Сред останалите разходи са тези за подобрения на недвижимо имущество, закупуване или вземане на лизинг на нови машини и оборудване, обзавеждане. И тук са предвидени средства за хонорари на архитекти, инженери и консултанти.

Кандидатите за подмярката 6.4.1 “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности” ще могат да използват парите, за да покриват до 50% от стойността на проектите. Те трябва да са за неземеделски дейности като производство или продажба на продукти, производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление, развитие на занаяти и др.

Модернизиране на активи на малките земеделски стопанства е целта на мярката за инвестиции в земеделски стопанства по подпрограма за развитие на малки стопанства. Допускат се фермери, които имат продукция на стойност от 6000 до 8000 евро.

Ще се покриват

дълготрайни

инвестиции, които

водят до подобряване

на икономическата

устойчивост

и резултати на стопанството. 60-80% от стойността на проектите ще бъдат подпомогнати. Разрешават се изграждане, придобиване и подобряване на недвижимо имущество, покупка на машини, плащане на хонорари на консултанти и инженери.

Документи ще се приемат от земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, по Закона за кооперациите или по Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.

Подмярка “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации”, цели сформиране и функциониране на оперативни групи за селскостопанска производителност и устойчивост.

За една група за един проект ще се дават максимум 1 млн. евро До 100% ще се покриват разходите за проучвания, за стимулиране на интерес и текущите разходи, а до 70% - инвестиционните.

Подборът на проектни предложения ще се извършва на две фази. Има 150 000 евро и 9 850 000 евро съответно за първата и за втората.

До 100 млн. евро е бюджетът на “Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”. Той ще зависи от остатъка от приема през 2016 г. С него ще се строят и ремонтират улици, училища, спортна инфраструктура, ще се подобрява енергийната ефективност на общински сгради.

Допуска се купуване или наемане на оборудване и машини, нематериални активи като софтуери или придобиване на патенти, лицензи и авторски права.

А целта е насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие в селските райони.

Четири са подмерките, по които ще се възстановяват щети по горите, ще се предотвратяват пожари и катастрофични събития. Две от тях са определени за Кресна и Симитли, където през миналото лято десетки хиляди декари гори, включително вековни, бяха унищожени от пожари.

За да се предотвратят щети, ще се инвестира в лесокултурни прегради, противопожарни просеки, пунктове за наблюдение, хеликоптерни площадки и депа за съхранение на дървесина. Програмата предвижда и борба с вредители като насекоми и гъбички.

Още една подмярка е насочена към подобряване на състоянието на горите. “Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти” е

насочена към

собственици на

горски територии,

сдружения, предприятия и стопани. Те ще могат да покрият разходи за маркетинг на продукти, да придобиват съоръжения или машини за обработка на дървесината, за да подобрят икономическата стойност на горите.

В началния етап се предвижда сформиране на оперативната група, която да проучи приложимостта на иновативния проект в конкретни географски райони и стопанства, да анализира производствени методи и др. Във втора фаза трябва да се осъществи сътрудничеството за изпълнение на иновативния проект, допускат се и инвестиции, свързани с производството, преработката и/или маркетинга на продукти.

Бенефициенти ще са дружества, научни институти или опитни станции, висши училища, НПО, земеделски стопани, малки преработватели на храни. Оперативните групи трябва да са сформирани от поне два субекта, един от които задължително е земеделски стопанин.

Курсове за обучения и семинари в областта на селското и горското стопанство ще бъдат организирани по подмярка “Професионално обучение и придобиване на умения”. Бенефициенти са фирми за семинари, висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение, научни институти или опитни станции в областта на селското стопанство или горите.

Кандидатури за “Инвестиции за публично ползване на инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” ще се приемат от общини от селските райони и юридически лица с нестопанска цел.

Примерни допустими дейности са изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на туристически информационни центрове, експониране на местно природно и културно наследство, центровете за изкуство и занаяти с туристическа цел, на съоръжения за туристически атракции, които са свързани с местното природно, културно и историческо наследство и предоставящи услуги с познавателна или образователна цел.

Ще се подобрява

и туристическата

инфраструктура

като информационни табели и пътепоказатели за места и маршрути, съоръжения за безопасност, велоалеи и пътеки. Бюджетът е 10 млн. евро, ще се покриват до 50 000 евро и 100% от стойността на проектите, в случай че не е налично генериране на приходи.

Един от проблемите на родните производители - раздробеността, ще се решава по мярка “Учредяване на групи и организации на производителите”. Допускат се малки и средни предприятия, признати до 2020 г. Те ще трябва да подобрят сътрудничеството помежду си и така да се повиши конкурентоспособността им.

В индикативния график е уточнено, че няколко мерки не са включени - за агроекология, биологично земеделие, за плащания по райони, изправени пред природни ограничения. Условията за тях се разписват в наредби, уточняват от комитета.

През миналата седмица министерството на земеделието публикува индикативен график за директните плащания за Кампания 2017 г.

Графикът за директните траншове е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за предстоящите плащания на субсидии, обясниха от ведомството.

Оттам припомниха, че в периода октомври – декември 2017 г. над 785 млн. лв. бяха изплатени на земеделските стопани по схемите за преходна национална помощ, схемите за обвързана подкрепа в сферата на животновъдството и схемата за единно плащане на площ.

А още

през настоящия

месец се очаква

да започнат и

плащания

за схемата за преходна национална помощ за говеда, овце и кози майки. Според графика това ще стане в последните 10 дни на януари, а останалите предстоят до края на юни. (виж таблицата).

В документа се посочва, че по някои от схемите предстои втори транш. Такива са “Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производство” и “Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, необвързана с производство”, по които вече е извършено плащане на първи транш.

По “Схемата за единно плащане на площ” в периода от 20 до 30 май ще има окончателно превеждане на средствата.

По мярка “Плащания за райони с природни или други специфични ограничения” (НР1/НР2) окончателното плащане ще се извърши през юни.

В определени периоди за оторизация ще са плащанията по мерките “Агроекология и климат”, “Биологично земеделие” и “Агроекологични плащания”.

Средства са заделени и за подобряване на туристическата инфраструктура.
Средства са заделени и за подобряване на туристическата инфраструктура.