Цвекло. Можете да го ядете настъргано на ренде или да си приготвите сок. (Не злоупотребявайте със сока от цвекло, тъй като той е много агресивен за храносмилателната система).

Сок от моркови. Най-голям ефект ще има, ако пиете 3-4 пъти седмично по чаша сок. За една чаша сок са нужни около 500 г моркови.

Елда (особено зелена).

Яйца (с ярко жълт цвят на жълтъка)

Всякакви сушени плодове, особено кайсии - при тях съдържанието на желязо е по-високо, отколкото при пресните плодове

Тъмно зелени и червени зеленчуци и плодове (спанак, магданоз и копър, боб, зелени ябълки, червено грозде, касис, боровинки, шипка, нар, ягоди)

Чаванпрашът (индийски мармалад) е доказано и много ефективно средство за повишаване на хемоглобина, подобрява реологичните свойства на кръвта.

Медът с орехи и боровинките са отличен начин за увеличаване на ценния белтък в кръвта. Можете да смесвате в равни пропорции. Най-добре е да си приготвяте малко порции, които веднага да използвате.

Чай от шипка с мед - полезен е не само за повишаване на имунитета и общата жизненост, но и за повишаване на хемоглобина. Чаят се приготвя предварително в термус, а медът се добавя непосредствено преди употреба.

Билкови смеси. Вземете по две супени лъжици коприва и листа от къпина, както и по три супени лъжици жълт кантарион и цвят от лайка. Всичко това се смесва много добре и се поставя в термос, залива се с около 700 грама вряла вода. Настойката се пие по една чаша три пъти на ден.