Стефанотисът е популярно стайно цвете у нас, а в някои райони на света и градинско.

Можем само да завиждаме за ароматните огради или арки от по-топлите страни.

В България той е с много капризи и висока цена, но въпреки това се търси от много любители - цветари. Чарът му е неустоим.

Дали заради ароматните бели звездички, или заради увивния му хабитус мадагаскарският жасмин привлича погледите и завладява сърцата на тези, които още не го познават.

След покупката обаче започват главоболията. Как да му осигурим подходящи условия? 

Приспособява се добре и у нас в зимни градини

Мадагаскарският жасмин, както показва името му, идва от Мадагаскар. Там той е вечно зелена лиана, която достига над 20 м дължина. Наречен е още булчински венец или флорадора, а Stephanotis floribunda е латинското му наименование. В родината си цъфти от май до октомври.

Обикновено той пристига в саксия 11-12 през есенно-зимния период у нас. Към нея е закрепена подпорна конструкция, по която е увита лианата. Цветовете са снежно бели и сочни, събрани в съцветия. Листата са лъскави и плътни, симетрично наредени по стъблото. Цената му започва от 20-25 лева. Стефанотисът се приспособява добре в зимни градини, остъклени оранжерии и парници, но не и в домашни условия. Там постепенно започва да пожълтява, първо опадват пъпките и цветовете, а след това и листата. Причината за това е сухият въздух, особенно през зимата.

Подходящите условия за него

Добре осветен прозорец и 13-15 градуса през зимата

Нормално е след промяна на условията цветето да преболедува. Веднъж внесено вкъщи и поставено на място не бива да се мести, пресажда или реже независимо какво се случва.

Подходящото място за мадагаскарския жасмин е добре осветен прозорец. Светлината трябва да е ярка. Добре е сутрешното слънце да гали листата през зимата. През лятото обаче ще се наложи засенчване или преместване на шарена сянка в двора или на терасата.

Температурата през късите зимни дни не бива да е висока. Стефанотисът ще се чувства добре при 13-15 градуса. Би понесъл дори по-ниски температури в порядъка на около 10 градуса, но не по-ниски. Високата температура в помещението, съчетана със сух въздух от отоплителните уреди, предизвиква абортиране на пъпки и цветове.

Водният режим

Независимо от сезона почвеният субстрат трябва да е влажен

Засъхване на горния слой е сигнал растениието да се полее. Водата трябва да е със стайна температура и да не съдържа хлор. Полива се отгоре с малки количества и на няколко пъти. Така се навлажнява равномерно цялата почва в саксията.

Поливките и честотата им се ръководят от температурата и сезона. През зимата количеството вода и броят поливки са малко. През лятото се полива често. През активната вегетация от април до октомври към поливната вода се добавят торове за цъфтящи растения.

Най-доброто съотношение на макроелементите N:P:K за стефанотиса е балансираното 12:12:12. Ако съотношението им е завишено, то концентрацията на разтвора трябва да е по-ниска. Например при съдържание на NPK 20:20:20, препоръчителната доза от опаковката се разрежда в двойно по-голямо количество вода. Резултатът е множество съцветия и неописуем аромат от пролетта до късната есен. През зимния период подхранване не е необходимо.

Обича влажна въздушна среда

Стефанотисът идва от район с влажен въздух и именно в изпълнението на това условие се крие ключът към успешното му отглеждане у дома. Не е лесно, но е постижимо. Основно правило е растението да се държи далеч от отоплителни уреди.

Влажността на въздуха трябва да се поддържа в границите между 50 и 80%. Това се постига с пулверизиране на листната повърхност. Не бива обаче да се задържат качици вода по листата или в цветовете. Достатъчно е около растението да се създаде лека мъгла чрез опръскване. Всекидневното оросяване и през лятото и през зимата се извършва сутрин.

Да се постигне подобна влажност е възможно и ако саксията се постави в широк съд. На дъното му се застила слой цветни камъчета, керамзит или друг материал. Налива се вода, докато облее добре камъчетата. Отгоре се поставя саксията. Нивото на водата се поддържа постоянно, но не бива да допира дъното на саксията.

Пресажда се през април

Резитба за оформяне се прави и по-рано

Докато растението е младо се пресажда всяка година. Размерът на саксията се увеличава с един номер. Пресаждането се прави през април. Субстратът трябва да е богат на хранителни вещества и да задържа добре влага.

След няколко ежегодни пресаждания и достигане на саксия 20, те се разреждат, като се извършват през 3 до 5 години. Задължително се предвижда опорна конструкция, отговаряща на размерите на растението.

В същия период (март-април), че и по-рано се извършва резитба за оформяне.

Съкращават се слабите странични леторасти до 6-7 см, но се запазват 1-2 възела. Всички пречупени клонки се отстраняват.

За поддържане на форма се прилага и по-силна резитба, но не бива да се забравя, че стефанотисът цъфти основно на двугодишни леторасли. Именно това е и моментът за размножаване.

Взимат се резници от нецъфтели стъбла с дължина около 10 см (поне 3 възела).

Поставят се директно във влажен субстрат, съставен от една част торф и една част пясък. Поддържа се постоянна влажност чрез стъклен похлупак или конструкция с полиетилен.

Подходящата температура за вкореняване е около 18-21 градуса. Вкоренените резници се прехвърлят в самостоятелни саксийки, когато започне нов растеж. Залагането на повече резници гарантира успех.

Болести и неприятели

Често на открито основен проблем са листните и щитоносните въшки. При слаби нападения е най-добре да се премахват ръчно.

При по-сериозни случаи се използват подходящи препарати. В домашни условия често се появяват акари и памукова въшка.

Борбата с акарите може да се проведе единствено чрез повишаване на въздушната влажност. Те не обичат да са мокри.

Останалите проблеми като опадане на цветовете и пожълтяване на листата основно са причинени от неподходящи условия.

При първи симптоми проверете почвената влажност и температурата.

Булчински венец и вариации

Мадагаскарският жасмин е едно от най-подходящите цветя за булченски букети, аранжировки и бутониери.

Малките бели цветчета се съчетават невероятно с всички други цветя, а придават и аромат и нежност на творбата.

Освен традиционните форми на стефанотиса вече са създадени и вариегатни - с шарени листа. У нас все още не се предлат на пазара, но докато овладеем изкуството на отглеждане на обикновения жасмин и специалните сортове ще са достъпни.