Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките
Зимната резитба на овощните дръвчета се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове и за различните овощни видове варират в определени граници. Все пак основните правила, с които овощарите трябва да се съобразят, е резитбата да се извърши след преминаването на по-големите зимни студове и преди набъбване на пъпките. Така ако има измръзване на някои растителни части, резитбата се съобразява с това и се преценява какво да се отстрани и какво да се запази.
При късна резитба, когато сокодвижението е започнало, се отслабват растежните сили на дръвчето, тъй като се губят ценни хранителни вещества, които вече са се насочили към клонките и пъпките.
Като най-подходящ период за страната се препоръчва резитбата да се прави от средата на февруари до началото на март. Разбира се, всеки овощар индивидуално в зависимост от района преценява кога е най-добре да изреже дръвчетата.
Резитбата може да се направи постепенно, като се започне от най-студоустойчивите видове, а накрая се оставят най-чувствителните представители.
Основни правила
Съкращаване на основни клони
Когато се съкращават клонките или водача, то се прави така че до отреза да има възможност да израсте ново скелетно разклонение.
Трябва да има равновесие между всички скелетни клонки, които оформят короната. Затова ако някоя клонка се е развила по-силно през предходната година, продължителят й се съкращава повече.
Продължителят се съкращава над пъпка или клонче, които са с добро положение за израстване на нов продължител.
Съкращаване на обрастваща дървесина
При семковите се цели да се получат плодни клончета от по-ниско разположени пъпки.
При костилковите е важно да се намали големият брой цветни пъпки и да се получи по-силен и по-ниско разположен заместник на плодното клонче.
При всички видове е добре чрез резитбата да се насочи развитието на по-ниско разположените пъпки на клончето, както и да се потисне удължаването на обрастващите клонки.
При някои клончета се прави наклоняване и превиване, като по този начин се ограничава съкращаването им.
ПРИ РЕЗИТБА СЕГА
В по-топлите райони на страната може да се прави, когато зимата е мека и няма опасност от продължителни силни студове, които да предизвикат повреди.
В нашата страна рядко се случват големи студове, които да доведат до сериозни измръзвания. Най-често се получават частични повреди на отделни растителни части. Ако това стане, те се изрязват и се преценява още каква резитба да се направи, за да може да се осигури правилен растеж и плододаване на дръвчето.
Формиране на корона
Премахват се всички излишни клонки и разклонения
При зимната резитба целта е да се формира правилно короната. Тя е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета. По принцип основна резитба за формиране на короната се прави през първите няколко години, а следващите спомага за правилното й поддържане.
При зимната резитба основно се режат или съкращават клончетата на дръвчетата. Целта е да се ограничи продължителя на водача, при формировките, които имат такъв, и да се да се съкратят скелетните клони и разклонения.
Премахват се и всички клонки, които растат навътре в короната и евентуално могат да причинят зашумяване на дървото.
Задължително се режат всички клонки, които са счупени, наранени или измръзнали, ако се установи че има.
Прави се и т. нар. санитарна резитба, ако не е направена през есента и която включва всички нападнати и заразени от вредители клонки.
Резитбата не е лесна работа, тъй като от нея се определя не само правилното оформяне на короната, но зависи и плододаването на дръвчето. Ето защо е добре начинаещите овощари да четат и да се информират за основните принципи на резитбата, както и за отделните видове. Разбира се, на страниците на вестника ни винаги може да научите полезни и практични съвети, които да улеснят работата ви.
Лепливи пояси срещу вредители
Намаляват вредната популация
Лепливите ловни пояси са в помощ в борбата срещу някои неприятели по овощните дръвчета. В домашни условия те могат да се приготвят от различен вид хартия, но най-често се използва пергаментова, която е с ширина 15-20 см. Освен това е необходимо и гъсенично лепило. Гъсеничното лепило, освен голяма лепливост, трябва да притежава и устойчивост на измиване, изсъхване и втърдяване.
Хартията се увива като пояс около ствола на дървото и се превързва стегнато в горния и долния край с канап, след което се намазва с гъсенично лепило.
Приготвяне на лепило
Лепилото се приготвя от 10 части борова смола, 2 части асфалт и 1,5 части вазелин. Сместа се вари в продължение на 5 часа. След като изстине, към нея се добавя малко конопено масло.
Поясите се поставят непосредствено под най-долния скелетен клон.
Преди да сложите пояса, трябва да почистите и изгладите кората. При млади дръвчета не трябва да допускате гъсеничното лепило да се стича върху кората, защото причинява повреди по нея.
Коментари